BC900 i BC700 to chyba jedne z lepszych ładowarek w takiej cenie.
W ich wypadku jakość cena jest najlepsza.
Jakaś "lepsiejsza" ładowarka to mniej więcej 50 PLN a tu za stówę jest coś w miarę porządnego.
Są lepsze ale coś ponad 300 PLN kosztują.
Wersja do druku
BC900 i BC700 to chyba jedne z lepszych ładowarek w takiej cenie.
W ich wypadku jakość cena jest najlepsza.
Jakaś "lepsiejsza" ładowarka to mniej więcej 50 PLN a tu za stówę jest coś w miarę porządnego.
Są lepsze ale coś ponad 300 PLN kosztują.
Nie kombinuj z tańszymi ładowarkami bo wydasz niepotrzebnie kasę a i tak na końcu kupisz BC 700. Wiem bo sam tak zrobiłem.
Będę musiał również poprzeć przedmówców. W firmie stosujemy ładowarki GP (miały niższą cenę niż BC700) jednak bardzo nierówno pracują. Czasami jedna potrafi naładować akumulatory które druga rozpoznaje jako uszkodzone. Więcej z nimi kłopotu niż pożytku.
wydatek rzedu niecalych 100 zl na bc-700 w perspektywie dlugiego czasu w jakim bedzie sluzyc (przeciez to sie nie zuzywa tak bardzo) nie jest chyba czym ekstrawaganckim i nie jest zarezerwowane tylko dla profi ;)
p.s. sorry za znaki - pisze z komorki :(
Pierwsza z moich ładowarek to MW8168GS jeśli nie pomyliłem oznaczenia, spisywała się dobrze do momentu poszerzenia mojej wiedzy na temat procesów ładowania akumulatorów Ni-mh. W tym momencie jej wady to prąd 500mA dla AA i możliwość ładowania 2 lub 4 akku na raz. Dość przydatną funkcją jest rozładowywanie.
Kolejna to MOBEN BQC-4A17, pierwsza moja czterokanałowa ładowareczka. Cała elektronika w środku, wystarczy podłączyć "sznur" od golarki i wio. Dodatkowym atutem jest możliwość podłączenia poprzez gniazdo zapalniczki 12V. Ale jest jedno ale piszą że ładuje prądem 800mA, ale jak sprawdzałem to jest w okolicy 500mA. Więc dość szybka, ale bez funkcji rozładowania.
Więc jak już się podedukowałem to przyszła kolej na BC-700, chodź bardzo mnie denerwuje zewnętrzny zasilacz, wręcz ...
Oczywiście 4 kanałowa, dobrze dobrana deltaV, co potwierdza już wielu jej użytkowników, bo radzi sobie nawet z totalnymi szrotami.
Główną zaletą jest prąd 200mA, jest też 500 i chyba 700, napisałem chyba bo większe wartości gotują chemię, no chyba że zakładamy że jakiekolwiek akumulatory mają posłużyć przez rok i do śmieci.
Jeśli rozładowujemy prądem 100mA to automatycznie przechodzi do ładowanie prądem 200mA, jak 200mA to 500mA co wyżej nie wiem bo nie używam. Raz chyba używałem funkcji rozładowania bo przy wartości 100mA to totalna głupota i strata czasu. Żadne z urządzeń które są zasilane akku nie pobierają tak małego prądu więc ja sobie takie ceregiele odpuszczam.
Wadą BC-700 jest cena, chodź można powiedzieć że jej cena to już maksymalna suma jaką można przeznaczyć na ładowarkę, pamiętając ile kosztują nowe akku.
Ładowarka posiada jeszcze funkcję odświeżania i testowania, ale te procesy trwają strasznie długo ze względu na prądy jakimi są podyktowane.
Pożyteczną funkcją jest możliwość odczytania ilości energii którą dostarczyliśmy w trakcie ładowania, może to posłużyć do wyeliminowania złego akumulatora z całej czwórki, których używany np. do lampy. Bo jeśli 3 mają np. 2200mAh zaś jedna 1300mAh to lampa nie będzie ładować się tak szybko jakbyśmy sobie tego życzyli. Ja zwykle oznaczam taki akku i jeśli sytuacja powtórzy się przy następnym ładowania to taki akku ląduje w pudełku z napisem "ewentualnie do zabawek" :)
Jeśli ktoś kupuje BC-700 lub 900 bo znalazł w szufladzie 8 starych akumulatorów i ma zamiar wykorzystać jej cudowne funkcje to jest w błędzie, stare akumulatory trzeba oddać do recyklingu, żadna ładowarka ze starych nie zrobi dobrych czy nawet funkcjonalnych.
Po jakimś czasie używania kundli się zbuntowałem, kupiłem dwie ładowarki BC-700 i komplet baterii eneloop. Jak na razie spisuje się wyśmienicie, niemniej jednak planuję dokupić kolejną ładowarkę i parę paczek eneloopów. Siedzi to w lampie (4szt) i magazynku do lampu (8 sztuk). Licząc zapas, mamy dwa tuziny bateryjek do naładowania :)
Jak na razie, zestaw 12 akumulatorów wrzucam do ładowarek co tydzień - tydzień z hakiem. Przerwy w używaniu akumulatorki również znoszą ładnie.
Pozdrawiam.
dla zinteresowanych:https://www.hurt.com.pl/ladowarka-bc...500,p8326.htmlaku Eneloop 2500 (nowość) z BC-700 za 128 zł...plus przesyłka...inne warianty także dostepne...nie jestem pracownikiem sklepu-kupowałem tam swoje eneloopy i bc ..i inne gadżety...sklep wart polecenia...:mrgreen: