-
Co do odcięcia tła, było ciężko, sala ciasna, ogólnie miałem problem z przemieszczaniem się, do dyspozycji tylko jedną stronę(po drugiej były kamery i miałem zastrzeżone, żeby tam nie chodzić.
Kadry faktycznie za krzywe, myślałem, że będzie fajnie, ale się przejechałem...
Figury mogłem podłapać głównie u najstarszej pary, dzieciaczki tak trochę gorzej sobie radziły, ale i one, i ja robiliśmy co można.
Wkurzali mnie też rodzice, pchali się wchodzili przede mnie i ani przepraszam, ani "pocałuj mnie..."...
Ale już się nie usprawiedliwiam. Dziękuję za miłe słowa;)
-
z odcieciem tła miałem na myśli mniejszą głębię ostrosci-rozmycie tła:)
na pewno nie masz powodów do wstydu bo zdjęcia wyszly ładne i orgnizator bedzie zadowolony bo jakosc naprawde jest dobra,ja ocenilem tylko z mojego punktu widzenia,wiadomo każdy ma inny gust,styl fotografowania itp.
a z kadrowaniem nabierzesz wprawy-przy reporterce i dokumencie jak robi się pierwszy raz i czlowiek sie stresuje to zapomina o takich rzeczach.
-
Jak na pierwszy raz to naprawdę nieźle . rozumiem że kombinowałeś z różnymi ustawieniami itd i nie na wszystko zwracałeś uwagę (a wbrew pozorom jest tego trochę )
To ja trochę powytykam :)
Ale nie bierz tego jak czepialstwo (na moich fotach pewnie też są takie rzeczy)
To są moje takie spostrzeżenia dotyczące dalszego szlifowania i analizy na co jeszcze zwracać uwagę , czy też co jeszcze dokupić :)
Legenda - w nawiasie numer foty :)
(2364) Cięcia . Aby nie ciąć koniuszka stopy . Albo cała , albo drastyczniejsze ciachania . - to samo ogólnie się tyczy innych części ciała - ramiona , głowa itd .
(2358) - Czasem jak jest za szeroki plan to radziłbym scropować na kompie
(ja jako że jestem przyzwyczajony do stałek i do tego że czasem nie moge się przemieszczać to dużo cropuję fot )
chyba że taki kadr miał na celu też pokazanie publiki .
(2335) - tu trochę za bardzo przechylone , jakby się chciała przewrócić
2329 - tu może bym się pokusił o całą reklamę z prawej jak "pracodawca" chce . Albo inne ujęcie to kard z przeciwnej strony
czyli reklamy nie ma . choć kadr nie jest zły . Ale takie dodatkowe spostrzeżenie "biznesowe"
2325 - tu aż prosiłoby się z scropowanie tej lampy na górze ale widzę że kadr za ciasny na takie operacje .
2260 - to bym scropował . Ujęcie fajne ale za dużo rozpraszaczy w tle .
2288 - tu ciekawie , ale można spróbować jeszcze cropować do pionu .
2198 - tutaj zasłonięte oczy tancerza
2169 - to tez bym mocniej przyciął . i drugi testowy kadr pionowy .
(jak para jest przytulona to łatwiej wykorzystać pionowy kadr niż jak są oddzieleni - i jak np dominują kadry poziome i czasem parą się przytuli to można to wykorzystać do pionowego )
(choć jak widzę jest taki układ na zdjęciu następnym )
to reasumując bym tylko trochę przyciął to 2169 .
2150 tu spoko wyszło . Przydałoby się tylko bardziej rozmazać tło .
2110 tez super , gdyby nie ta pani w okularkach :)
Tu bym może pobawił się photoshopem .
Ona za bardzo przeszkadza a z racji ciemnego tła pewnie jest łatwa do usunięcia .
Ale informuje tylko dlatego aby za jakiś czas wprawne oko szukało niespodziewajek jeszcze w wizjerze i naciskało spust w odpowiednim momencie . (chyba że inne momenty są jeszcze gorsze)
Oki , to na razie tyle . na razie muszę uciekać . Wrócę wieczorem .
-
A mówiłem żeby poczekać na sam koniec, kiedy rodzice będą znudzeni zdjęciami;)
Technicznie ok, ale faktycznie popracuj nad kadrem. W tego typu zdjęciach ucięte ręce czy nogi całkowicie dyskwalifikują zdjęcie. Pozdrawiam
-
Poszukiwacz, niestety stosując się do twojej rady nie zrobiłbym zdjęć wcale, to nie był turniej, a że co chwilę wychodził dzieciak inny to co chwilę ktoś próbował zdjęcia robić...
Co do kadrów mea culpa, przy następnej okazji postaram się poprawić;)