Też tak mi sie wydawało, że oryginalny E1 to najlepszy wybór, tylko co w sytuacji gdy przyjdzie zdjąć gripa ?
Wersja do druku
Też tak mi sie wydawało, że oryginalny E1 to najlepszy wybór, tylko co w sytuacji gdy przyjdzie zdjąć gripa ?
Nie no oczywiście, nie zrozumieliśmy się. Canon E1 jest tylko i wyłącznie do zestawu z gripem. Chodziło mi o to, że model E2 jest zaopatrzony w śrubę i można go używać w obydwu sytuacjach czyli zarówno z gripem jak i bez niego :)
Szkoda tylko, ze nikt nie pomyślał o tym, zeby tą śrubę mocująca zrobić odpinaną :(
tak jak kolega wyżej napisał: kupujesz jakieś chińskie badziewie z Alledrogo i używasz z tego tylko śruby statywowej, która też ma mocowanie paska
Mam jeszcze jedno pytanie - co sadzicie o takim rozwiazaniu :
http://allegro.pl/pasek-nadgarstkowy...712013387.html
wydaje sie solidny i dość uniwersalny oraz w dobrej cenie.
Jak dla mnie to wadą sa klamerki do szybkiego wypinania.Wole proste przewlekane.W ogóle to kazdy handstrap przy obsłudze przycisków obok pryzmatu na górnej powierzchni umieszczonych,przeszkadza.Trzeba go skręcać " na siłę".Jeśli się wypnie..
Używałem szybkozłączek niegdyś do pasków naszyjnych.Długo zresztą.Ale po dwóch przypadkach złapania aparatu na wysokości kolan ,żona na moją prośbę wycięła szybkozłączki,pasek zeszyła i sobie przewlekam lub wywlekam.Bo takie chwyty to nie na moje nerwy.Sprzączki otwierałem [nieumyślnie] sam, podchodząc w skałkach chciałem powstrzymać "bujanie" się aparatu i złapałem pasek w miejscu sprzączki.Wina moja,ale kara zdała mi sie zbyt surowa.
Staram sie porównać kontrukcyjnie w/w hand strap f-my Mattin do Canona E1 pod wzgledem funkcjonalności i bezpieczeństwa bądź co bądź drogiego sprzętu. Moze ktoś miał do czynienia z podobną konstrukcją ?
Moze ktoś wrzuci opinię nt. korzystania i użytkowania Canon E1.
gdy przychodzi zdjąć gripa to.... jest trochę zabawy :roll:
także lepiej tego czasami nie robić.
najlepiej mieć dwa body: jedno duże z gripem i paskami, drugie małe bez gripa i pasków :wink:
co jeszcze chcesz wiedzieć?
przecież już było tu sporo opinii na temat E1 - świetna sprawa, świetnie poprawia ergonomię, nie blokuje statywu, ale wymaga gripa.
stosuję E1 od lat - z odpinanym paskiem domke canon professional - i baaaardzo sobie chwalę 8-)
a sam pasek dopinam stosunkowo rzadko.
nawet na wakacjach i na plaży - aparat jest z odpiętym paskiem, ale z gripem i z E1. :D