-
Vitez: powiem szczerze, nie wiem :) Jesli publikuje reportaz jako calosc to wtedy mozna podejsc, ze utworem jest zbior zdjec i wtedy ta pani jest elementem wiekszej calosci.
Natomiast z praktycznego punktu widzenia trudno, a nawet wrecz niemozliwe jest zapytanie sie o zgode. Po prostu jest ten moment kiedy trzeba zrobic zdjecie a nie pytac sie.
Dodatkowy problem, ze rzecz dzieje sie na Ukrainie, publikacja miala byc w Polsce itp.
Kubaman: Tak, to jest pelna klatka
-
zamieszczam link do dyskusji o tym zdjeciu:
http://canon-board.info/showthread.p...069#post119069
zachecam
-
witam mam takie pytanko czy ten cały "proces" badania światła na szarą kartę jest niezbędny (pewnie tak), po drugie jak z praktycznego punktu widzenia wygląda to:
jakiej wielkości jest karta, gdzie zwykle Ją chowasz, czy jest laminowana, czy może byc popękana
-
pardą, że się wtrące, myślę, że p. Jarek Jaworski potwierdzi
kubaman pytał o filtr łososiowy - co to jest.
to taki WB w epoce analogowego diapozytywu. Służy do ocieplania zdjęcia, jeśli tempertura barowowa swiatła jest za niska, bo slajd ma 5.500 K i nie jest to niestety do regulowania:-)
do ochładzania temperatury barwowej zdjęcia były (są) filtry niebieskawe.
Trzeba posiadać albo spore doświadczenie, albo miernik (drogi, coś w rodzaju światłomierza) do pomiaru temperatury barwowej. Filtrów była cała seria, w zależnosci od odchyłki od 5.500 K uzywało sie coraz mocniejszych.
-
Fajnie, ale może da się przywrócić zdjęcia do tych lekcji? Byłoby bardzo wtedy to wszystko pomocne.
-
Hej,
czy nie ma możliwości wrzucić zdjęć do lekcji? Niestety nic nie widać, więc wszelkie komentarze niewiele człowieka nauczą...
Z góry dzięki
-
podbijam prośbę solar_pl'a, niestety zdjęcia są niewidoczne :(
-
Zdjęcie może przywrócić tylko autor wątku bo tylko on je posiada.
-
Artykuł jest sprzed ponad pięciu lat i szkoda, że zdjęcia przepadły pomimo że ich autor w dalszym ciągu jest aktywnym użytkownikiem. Lekcje są w pewnym sensie dorobkiem Forum a na pewno historią jego działania. Ponad pięć lat to naprawdę sporo. Szkoda to zaprzepaścić i wydaje mi się, że zdjęcia do lekcji powinny znajdować się na serwerze będącym w zakresie administratora i właściciela Forum a nie gdzieś na zewnątrz.
-
Lekcja 1 (wykład jak i dyskusja) są chyba do skasowania. Autor wątku usuwając zdjęcie z "swojego" serwera chyba zdawał sobie sprawę jakie tego będą następstwa - jak tutaj dyskutować o czymś, co nie jest widoczne dla użytkowników forum.