-
Mała rada odnośnie tej cegieli czy co to tam było, przy urbexie dużo fajniej robić kadry wewnątrz; pokazują znacznie więcej "duszy" obiektu. Kadrów z zewnątrz 1-2 żeby dać pogląd jak budynek wygląda ale imo najlepiej 0 by nie szerzyć zbytnio informacji o lokalizacji miejscówki :) Jak już wspomnieli przekombinowałeś z wysokimi przesłonami, jak chcesz mieć super ostro to f/5.6-f/11 zależnie od obiektywu, wbrew pozorom niektóre najlepiej zachowują się wybitnie właśnie na 5.6( vide nikonowska 50/1.4). Z całego setu z ruiny mi osobiście najbardziej podoba się kadr z 19stki, aczkolwiek przy takich sceneriach i różnicach rzędu 10-15ev masz dwa wyjścia, zrobić z tego różnice 5-10ev albo i mniej wstając o ukochanej 3-5rano póki miękkie światło jest bądź najnormalniej w świecie zrobić HDR'a. Tylko tutaj już nie przekombinuj i nie zrób efektu "drapieżnego hdra" jak na innych twoich zdjęciach.
-
Fajny obiekt
Skup się na czymś - jakieś detale albo idź tam w godzinach wieczornych lub porannych ( światło )
-
Milo mi i dziekuje slicznie za opinie, dobre rady i w szczegolnosci podpowiedzi :)
Co do zdjec moze cos za chwile wrzuce, bo dzis troche popstrykalem. Zwazywszy N00bek na Twoja sugestie, nie bede nic tykal i wrzucam prosto z puchy (a na PW odezwe sie jak bede potrzebowal konsultacji). :wink:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
22.
23.
24.
25.
-
22 - przekonstratowałeś ;)
23 - exposure na -1,5 by zabić prześwietlenie drzewa, no i to zdjęcie woła o BiW lub sepię..
24 - zbyt centralnie
25 - zbyt centralnie i zbyt daleko :( Możesz zawsze podejść, usiąść obok. Jeśli Państwo spytają to tłumaczysz, iż dopiero się uczysz, a ich twarze i położenie naprawdę wiele wniosą do Twojej nauki ;)
-
Jezeli chodzi o babcie, to chcialem zrobic w B&W, ale tak jak pisalem wrzucam prosto z puchy (poki co) :wink:
Ponadto musialem sie niezle nakombinowac, bo ta co jest odwrocona plecami skapnela sie, ze robie im zdjecie i odwracala sie. Malo tego namawiala tamta - ach te babcie... :lol:
To samo bylo z dziadziusiami - dlatego tak daleko...
Co nie zmienia faktu, ze moj blad, ale postaram sie poprawic nastepnym razem i dzieki wielkie za podpowiedz oraz ocene :wink:
-
Przy 19 się zatrzymałem na chwilę, niesie ta fotografia jakieś emocje. Te z zewnątrz - podpisuję się dwoma łapkami pod postem 21 CyrJaka.
-
-
-
29. Jakbyś poszedł bardziej w prawo i zrobił taki niemalże geometryczny kadr (równoległy do krzyża) to wyszłoby lepiej.
30. Aż się prosiło podejść bliżej i zrobić bardziej "dynamiczne" ujęcie na krótszej ogniskowej.
Te w kościele to ze statywu? Bo widzę ISO 100 i długie czasy. Generalnie takie wnętrza to bez odpowiedniej obróbki rzadko ciekawie wyjdą same z siebie.
-
29. Dziadzia sie juz zegnal i szybko kucnalem, zeby strzelic fote zanim wstanie...
Wszystkie zdjecia sa robione bez statywu z reki (nie mam na ta chwile jeszcze statywu). Nie obrabialem, jedyne co zrobilem, to zwieszylem nasycenie...
@ tormentor - dziekuje za sugestie i opinie :wink: