Po włączeniu własnego profilu w FastPicture znowu fotki straciły na kolorach - jest to samo co w Brigde i PS
Wersja do druku
Po włączeniu własnego profilu w FastPicture znowu fotki straciły na kolorach - jest to samo co w Brigde i PS
Albo mój 400D produkuje takie wyprane z kolorów zdjęcia (przynajmniej w formacie RAW)?
Albo monitor :-) jest nie teges i profil go bardzo ogranicza, tak żeby wyświetlać barwy poprawnie.
No nic. Napisałem maila do człowieka, który mi monitor kalibrował (zresztą człowiek z Forum).
A tu poglądowo, jak pokazuje kolory Bridge (bez włączonej opcji zarządzania barwą) i ACR
opera to zdjęcie wyświetla jeszcze inaczej <sciana>
Tak czy inaczej w FastPictureViewer ma być wybrany profil monitora, jeśli jest w systemie. Inaczej FastPV "zakłada" że monitor jest sRGB. Na moim laptopie profil delikatnie redukuje nasycenie. PS/Bridge same sobie wybierają profil monitora z systemu.
Z obecnych przeglądarek to tylko IE9 ma CMSa. Nowe Safari, Opera i FF w wersji nowszej niż bodajże 3.0.16 nie obsługują w pełni CMSa. http://www.color.org/version4html.xalter
Ok. Rozumiem. Dzięki Ci bardzo za pomoc!
Najwyraźniej będę musiał skalibrować monitor raz jeszcze.
Tak mi jeszcze przyszło do głowy. Nie wiem co to za monitor ani jaki kalibrator. Jesli monitor szerokogamutowy to kolorymetry sobie z tym nie radzą. Mnie się w każdym razie nie udało zrobić dobrego profilu nawet wide gamut notebooka starszymi kolorymetrami.
Kalibrację robił czornyj. Czekam na odpowiedź od niego. Może coś poszło nie tak - albo ja popełniłem jakiś błąd przy instalacji tego profilu.
Monitor NEC P221W