Hmmm... Video mówisz?! Ok
Zainteresowanie, różnorodność?! Stała odpowiedź ;-)
Wersja do druku
generalnie ja z Pentaxa byłem bardzo zadowolony, ale tak jak wspomniałem jest to marka chyba zbyt słabo doceniana w Polsce, a szkoda. no ale stało się i się nie odstanie, bo połowica by mnie zabiła. wracając do tematu:
sigma czy tamron? a moze jakis inny dobry obiektyw w tych cenach? przyznam sie ze wolalbym narazie miec jeden dobry "krótki" obiektyw bo wiem ze w 100% go częsciej wykorzystam niz długą lufe. podejrzewam ze kolejnym zakupem bedzie 70-200L/f4 ale to raczej melodia przyszłości.
Aha bardziej na myśli odsprzedaż? Ja byłem w swojej powoli rozwijającej się karierze w kilku systemach fuji-nikon-pentax(samsung)-canon.
Jednak nadal powiem Ci szczerze, że obiektywy Pentaxa mnie zaskakują i ku pamięci jego zostawiłem sobie 40/2.8 manualną ;) świetne szkło, którego ani w C ani w N nie ma. Są tylko krótsze i jaśniejsze ;) lub dłuższe i mniej ostre ;)
Jeśli chodzi o szkiełka, a może by tak zakup szerokiego kąta? Sigmę 10-20 znajdziesz w cenie do 1200 góra 1300 złociszy ;) , a ta już oferuje HSM ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Do tego 50/1.8 i masz jak byk do filmowania :)
Jestem właścicielem C 60D. Do niego następujące szkła: 50/1.8 i 18-55 IS.
Wyjeżdżam na długą podróż, będę w warunkach niesprzyjających częstej wymianie szkieł. Z 50mm nigdy się nie rozstanę (chyba, że zmieniając na 1.4), ale chodzi o to , że chciałbym kupić "uniwersalny" (wiem , że to nielubiane przez fotografów słowo) zoom, który da mi dłuższy zakres ogniskowej niż 18-55 i zastąpi kita na tyle, że nie będzie gorszy optycznie i w ogóle się go pozbędę.
Nie mogę się ogarnąć czytając o tych wszystkich słoikach. Nie wiem , czy szukać tylko śród obiektywów C , czy może brać pod uwagę Sigmę albo Tamrona.
Dodam , że niestety nie mam na obiektyw drugie tyle co na body...
Będę wdzięczny za rady.
15-85is.
Jestem zwolennikiem systemowych szkieł więc moje typy to:
15-85
18-135
18-200
Wszystko zależy od tego czy wolisz szeroki kąt, czy większe tele.
Kolejne wróżby z fusów... ;)
O ile dłuższe to ma być, no i ile chcesz na ten cel przeznaczyć???
Pozdrówka!
Temat wałkowany wiele razy.
Naprawdę trudno dobrze wybrać, jak się do końca nie wie czego się chce.
Z jednej strony masz C15-85, który daje nalepszą jakość optyczną i mechaniczną spośród wszystkich spacerzumów... ale może być krótko.
Jeśli musi być dłużej to C18-200 lub C18-135 w wersji budżetowej.
W końcu Tamrony 18-270 w wersji starszej i nowszej (PZD) jeżeli nie musi być Canon.
Każdy tych obiektywów swoją ceną i właściwościami odpowiada na jakieś konkretne zapotrzebowanie i wszystkie z nich są godne uwagi. Musisz tylko wiedzieć czego potrzebujesz. Bo jak nie będziesz wiedział to zaraz zaczną doradzać C17-55 jako ten najlepszy/najjaśiejszy... albo dokupienie do kita 55-250 jako najlepszy/natańszy wariant rozbudowy Twojego zestawu.
Chodzi właśnie o to, że chcę coś co mi kita zastąpi, więc musi być szeroki kąt i 55-250 nie wchodzi w grę. Z resztą przy mnożniku 1.6 myślę, że nie potrzebuje AŻ tak wielkiego tele i mam wrażenie , że będzie wykorzystywane rzadziej niż szeroki kąt. 15-85 byłby super, ale obawiam się, że nie będzie mnie na razie stać na niego. Myślałem więc o C 18-135 i nieco tańszym C 17-85. Tyle, że widzę, że 17-85 wypada słabiej i ogniskowa 17 jest prawie nie do wykorzystania. Zostaje 18-135 , co prawda nie podoba mi się jego wykonanie i wygląd, ale nie można mieć wszystkiego.
Piszecie o Tamronie 18-250, są jeszcze , ale czy takie szerokie zakresy nie odbijają się negatywnie na optyce?