Odp: naprawa AF w kit 18-55 IS - foto instrukcja / repair manual
Witam.
Dzięki za poradę. Jestem również w gronie osób, które uratowały swojego kita. Ale mam dobrą informację: Naprawę można przeprowadzić nie rozkręcając tubusa!. Tak zrobiłem i cały zabieg trwał niecałe pół godziny. Trzeba tylko bardzo dobre oświetlenie i narzędzia o których wspomniał NILU. Klej na taśmie utrudnia wsunięcie taśmy ale trochę cierpliwości i zrobione. Pozdrawiam.
Właśnie jestem po wymianie taśmy do mojego kita :) Robota dość uważna ale łatwa nie było żadnego problemu :)
U mnie też taśma pękła :( Dziękuję za tutorial :) pięknie okraszony zdjęciami!
Ktoś pytał jakie wkrętaki przygotować sobie do pracy - na pewno krzyżakowy PH 000(podstawa), ewentualnie jeszcze PH 00.
Śrubki są tak mocno spasowane, że byle czym ich nie odkręcimy, a zniszczyć łatwo.
Jestem już po naprawie obiektywu :( Niestety autofocus nie zadziałał po naprawie, nawet nie mruga zielona kropka w wizjerze :(
Jeżeli AF ostrzy tylko w jedną stronę oznacza to, że do wymiany jest FLEX czy coś innego?
Cytat:
Zamieszczone przez
Jaroslavus
Jeżeli AF ostrzy tylko w jedną stronę oznacza to, że do wymiany jest FLEX czy coś innego?
Tak FLEX do wymiany.
Zaprojektowane, żeby się niezawodnie zepsuć! :(
AF mi działa przez +/- 5 zdjęć, potem nie reaguje. Pomaga wyłączenie aparatu + odłączenie i podłączenie obiektywu. I po kilku klatkach od nowa... Wina flex'a? [Na dwóch aparatach tak samo.]
U mnie po upadku poleciały zębatki i obiektyw nabawił się BF :(
Mam wrażenie patrząc na wytarte ścieżki na flexie, że wąsy blaszki stykają się z flexem w trochę wyżej niż poprzednio. Próbowałem coś regulować podkładając jakieś papierki ale nie bardzo mi to idzie :(
sprzedaj uszkodzony, kup wersję STM - będzie na plus a dużo nie zapłacisz