ja myślę że dobrze szukając można pogodzić i 40D i cenę... no może 100 zł wyższą za zestaw niż 2200 ale... co 40stka to 40stka... tamrona na allegro można dorwać w okolicach 700zł jak się komuś spieszy więc ja bym szedł tą drogą.
Wersja do druku
ja myślę że dobrze szukając można pogodzić i 40D i cenę... no może 100 zł wyższą za zestaw niż 2200 ale... co 40stka to 40stka... tamrona na allegro można dorwać w okolicach 700zł jak się komuś spieszy więc ja bym szedł tą drogą.
Sam mam jeszcze 30d u siebie. Powiem Ci że to dobre body i za te kilka różnic w stosunku do 40d nie warto dopłacać tylko kupić i cieszyć się ze zdjęć.
Ale jak wiadomo pozostaje kwestia używania przez poprzedniego właściciela. Zależy co trafisz . Zdarzyć się tak może że znajdziesz w naprawdę dobrym stanie 30 stkę a 40 będzie już zajechana lub odwrotnie. Wszystko zależy od konkretnego egzemplarza. Niestety przy takim kupowaniu mamy loterię. Albo się uda i kupimy coś dobrego lub nie. Decyzja należy do Ciebie. Powodzenia :)
To stwierdzenie mogło być prawdziwe w czasie, kiedy 40D było dostępne jako nowe, a 30D tylko używki. Obecnie obie puszki mają tak śmieszne ceny, że szkoda w ogóle o różnicy wspominać.
No jasne. Ale w 40D w prosty sposób sam sobie sprawdzisz przebieg. Z 30D jest już zdecydowanie więcej zachodu.Cytat:
Ale jak wiadomo pozostaje kwestia używania przez poprzedniego właściciela. Zależy co trafisz . Zdarzyć się tak może że znajdziesz w naprawdę dobrym stanie 30 stkę a 40 będzie już zajechana lub odwrotnie.
IMHO trzeba brać 40D, lepszy AF i czyszczałka matrycy są nie do przecenienia, LV też się może przydać.
Tak tez zrobilem. Kupilem 40D za 1600zl z przebiegiem niecale 10k. Imo 600zl które trzeba dołożyc jest warte zachodu.
Mialem 30D - sprzedalem.. kupilem 1dmkII - sprzedalem.. kupilem 5d - mam i.. dokupilem 20D jako backup. Wrazenia? Lepszy AF w 20D niz w 5D :)7Wie polecam Ci zakup 20D badz 30D, ba sa tanie i dobre.
http://www.wroclawianie.info/galeria/ - praktycznie wszystkie do 2010 r. robione 30D + 70-200mm 2.8 bądź 17-40mm. Świetny aparat jak widać.
30D...miałem i polecam... bardzo dobry aparat... jak kiedyś będzie mi potzrebny back up to albo on albo 40D
Miałem do podjęcia identyczną decyzję jak autor tematu i padło na 30-tkę, po przejściu z 350d to dla mnie spory przeskok. Nie biorąc nowszego modelu zaoszczędziłem i jak na razie jestem bardzo zadowolony.