IMO 24L jest jeszcze trochę lepszym :-)
Wersja do druku
Witaj. Pewno że jest sens. Masz okazję to bierz. Miałem canona 30d. Szkiełko było świetne jako portretówka. Całą swoją moc pokazało dopiero na FF. W każdym razie warto.
24 L II "lepsze" kwestia tego jaka ogniskowa komu pasuje i jakie ma środki na ten cel.
Pozdrawiam
Nieee...szkłem do cropa :)
A propos, jest akiś standard :-? :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
P.S.Sorry, ale klawiatura zjadła mi "j" :)
Okolice 50mm dla FF jest uznawana za obiektyw "standardowy". No przynajmniej w niektórych kręgach.
Nie, bardziej są tutaj osoby poszukujące tego szkła i kombinują z zakupem. Jednych to bardzo ciekawi inni chcą uprzedzić autora wątku. Tak jak na forum nikona był post na temat lampy sb-900. Kiedy autor wrzucił cenę już 1/3 odpowiadających sobie ją wygoglowała. Tam autor uznał, że już mu się nie opłaca brać gdyż sprzedający nie weźmie za nią 900 złotych jak się umawiali tylko tyle ile skoczy licytacja. Hieny się rzucił amator stracił, a Ci wyjadali tyle ile mogli.
Kolego jeśli bardzo chcesz to mogę ruszyć tyłek i zrobię ci zdjęcia z cropa i pełnej klatki. Zobaczysz czy warto i jaka jest różnica. Czy ją widzisz czy też nie. Napisz tylko czego zdjęcia chcesz zobaczyć, co mam ci przygotować.
Może trochę rozwieję ci to wątpliwości.
A to za ile możesz kupić to Twoja prywatna sprawa.
Gadanie. "Amator" stracił, sprzedający zyskał. Średnio wyszło na 0 ;)
Odnośnie cen - w dobie internetu są dosyć wyrównane. Cena szkła o 10-15% niższa niż standardowa transakcyjna nie zdarza się często i zwykle z czegoś wynika. Dlatego warto upewnić się, jaki jest stan (w tym możliwości optyczne) sprzedawanego egzemplarza. Samo kupienie "tanio" zdecydowanie nie wystarczy. Ważniejsze jest to, co kupiliśmy.
Żeby nie było - do 35 L się nie przymierzam. Interesuje mnie jednak porównanie możliwości różnych obiektywów na FF i na cropie - w tym "wątkowego" 35 L.