otóż to :), ale nie co się już chyba roziwajć tego OT :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
"nie co" tylko "nie ma co"
Wersja do druku
A co z umowa ustna? Wydaje mi się, że do jakiejś kwoty wystarczy umowa ustna?
W Irlandii to nawet samochód kupuje się na gębe :P i jest ok :)
Umowa pisemna przy pożyczce nawet jest wyłącznie ad probationem.
u nas samochód "na gębę" też można kupić / sprzedać i będzie to zgodne z prawem,
generalna zasada jest taka, że jak kodeks cywilny nie przewiduje jakiejś szczególnej formy dla zawarcia umowy to może być ustnie lub w każdej innej formie, czasem jest ewentualnie problem z dowodzeniem w razie sporu stron, itp. ale to już opowieść na inne forum ;)
No i w przypadku samochodu to życzę powodzenia przy próbie przerejestrowania ;)
to już odrębna kwestia ;)
ale się OT zrobił
Co nie zmienia faktu, że jednak nie warto ryzykować - tylko umowa spisana w dniu zakupu daje jako takie wrażenie dobrych intencji sprzedającego :) Nikt, kto ma coś na sumieniu nie zgodzi się na pozostawienie śladu na papierze.
słuszne podsumowanie tematu
Po 1 sprzedajacy moze nie wiedziec co sprzedaje. Dostal, sam kupil okazyjnie i sie nie zastanawial czy to kradzione,znalezione czy jak.
Ktos mogl kupic ten aparat w UK czy US i zeby nie wozic papierow i kartonow po prostu wyrzucil.Ladowarka w us jest na 110V, u nas nie bedzie dzialac, trzeba dokupic przejsciowke na wtyczke- uznal poprzednik, ze szkoda to wozic, jak w pl kupi wszystko unijne za male pieniadze- wiec po co ma wozic to wszystko.
Wiecej wiary w ludzi, nie wkladajcie wszystkich okazyjnych sprzedajacych do jednego wora.
I nie piszcie tu na pokaz postow w stylu- ja bym nie kupil. Ktos podchodzi i wyciaga z kieszeni 17-40 L i mowi - za 500zl Twoje.
Juz widze uczciwych z forum CB jak odmawiaja, zglaszja to na policje itp. Nie odstawiajmy szopek na forum- na pokaz.
Jeszcze troche i policja i bedzie podchodzic do wszystkich z aparatami i beda spr numery seryjne. Tak sprawdzaja telefony czasem.
Będąc na większej imprezie masowej podszedł do mnie patrol policji i poprosił o okazanie nr seryjnego aparatu i spisał moje dane wraz z nr aparatu.Widocznie gdzieś w okolicy był włam i zginęło troche sprzetu.dlatego kto ma pewny sprzęt śpi spokojnie.