dodatkowo spojrzeć na przednią i tylną soczewkę pod katem, ocenić stan powłok - czy nie są porysowane?
ja patrzę jeszcze na listki przysłony - manual, przysłona na max, czas 1s, żadnych tłustych plam itp., dla formalności możemy w tym trybie strzelić na całkowicie otwartej, segmenty przysłony powinny być niewidoczne
wcześniej - jeśli to ogłoszenie z portalu aukcyjnego, przeglądamy komentarze wystawione sprzedającemu, sprawdzamy, czy już nie sprzedawał wcześniej tego sprzętu, ew. pytamy niedoszłego nabywcy - dlaczego transakcja nie doszła do skutku?
przeglądamy aukcje zakończone dot. tego modelu - może akurat ten sprzęt który chcemy kupić - to taki przechodni, jak ktoś kupi - to jeszcze szybciej sprzedaje?
jeśli ogłoszenie z giełdy CB - też próbujemy wszystko prześwietlić,
może ktoś sprzedaje szkło, bo kupił jaśniejsze u Towersa?
a może wcześniej pisał "ratunku, upadek na podłogę, tasiemki polutowałem, ale został mi jeden przewód - serwis nie wchodzi w grę"? w postach można znaleźć wiele informacji :-)
I jeszcze jeden szczegół - numer fabryczny, można z niego odczytać rok produkcji (jest tu cały wątek) - czasami można na tej podstawie niemal od pierwszego kontaktu negatywnie zweryfikować sprzedającego
to w dużym skrócie - ogólnie polecam wątek http://canon-board.info/showthread.php?t=24326