Juza w swoim teście zmierzył Tamronowi 18-270 VC max ogniskową na 230 mm, więc całkiem możliwe że C55-250 jest od niego dłuższy.
http://www.juzaphoto.com/eng/article...250_18-270.htm
Wersja do druku
Juza w swoim teście zmierzył Tamronowi 18-270 VC max ogniskową na 230 mm, więc całkiem możliwe że C55-250 jest od niego dłuższy.
http://www.juzaphoto.com/eng/article...250_18-270.htm
po głębszych testach sprawa się trochę wyjaśniła... otóż to jest sprawa odległości od obiektu czyli ostrzenia... w tamronie przy zmianie ostrości zmienia się przybliżenie... i tak, przy ostrości nastawionej na nieskończoność obiekty są bardziej przybliżone, a przy ostrości na krótsze odległości bardziej oddalone... dlatego przy krótkim ostrzeniu C55-250 bardziej przybliża ale już przy ostrzeniu na nieskończoność obiekty bliżej są w T18-270... przepraszam za mój laicki język ale mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi... nie wykluczone, że to co napisałem dla części forumowiczów jest oczywiste...
BTW stabilizacja w Tamronie w porównaniu z tą z Canona działa rewelacyjnie!!!
dlatego zaznaczyłem: "nie wykluczone, że to co napisałem dla części forumowiczów jest oczywiste..." dla mnie nie było... nie wszyscy znają "znane" zasady... ja dopiero zaczynam przygodę ze sprzętem dSLR... zresztą potem doczytałem w instrukcji obsługi Tamrona, że ma on konstrukcję, w której zmienia się przybliżenie wraz z ostrzeniem, w odróżnieniu od szkieł o konstrukcji takiej jak np. C55-250, w której przybliżenie nie zależy od ostrzenia... człowiek się uczy całe życie...
gorąca prośba do Cichego; czy mógłbyś porównać i zapodać jakieś sample porównawcze na tych samych ogniskowych i dziurach tamronów: 17-50 vs 18-270 lub ewentualnie choć coś na ten temat napisać ??? chyba jako jedyny na forum masz możliwość zrobić takie porównanie a starsznie jestem ciekaw jak duża jest utrata jakości na 18-270, z góry dziękuję ;-)
Mam pytanko do użytkowników. Przy zwiększaniu ogniskowej między 250 a 270 nie widać różnicy może ktoś to sprawdzić?
Zastanawiam się nad T 70-300 a owym obiektywem? Czy jest sens w ogóle rozpatrywać T 18-270?
do amatorskiej fotografii jest ok