Na twarz modelki- żony:) Zaraz wrzuce to co zrobiłem w domu przy dużym oświetleniu
Wersja do druku
Na twarz modelki- żony:) Zaraz wrzuce to co zrobiłem w domu przy dużym oświetleniu
Z moich doświadczń z tym szkłem:
od 70-135/4 - ok
na 200/4 - lekkie lub spore mydło
Ten obiektyw źle pracuje na krótkich dystansach (np. na minimalnej odległości ostrzenia i trochę dalej), zwłaszcza na 200 mm (tak było u mnie), ostatnie zdjęcie to potwierdza.
Zerknij też na suwaczek odległości, warto sprawdzić, jak masz ustawione (instrukcja).
Masz chyba jakiś zaprzyjaźniony sklep, bo sprzedawcy nie pala się do wymiany, proponując kalibrację i takie tam...
Kolega ma rację, niestety; to stara konstrukcja, ustępująca ostością wielu nowszym (i tańszym). Jej "mocą" jest solidna budowa, szybkość i bezgłośność af. Zdjęcia pod światło - do kosza...
Szkło, które wciąż "jedzie" na swojej legendzie...
Dobre jest ja tu nie widzę żadnego mydła , 3,4,5 jest OK. Szkoda czasu na szukanie dziury w całym.
Wszystko jest elegancko - juz pierwsze zdjecie pokazuje :)
Jak porobisz zdjec w sloneczny dzien ( i to beda RAW-y) a nie jpg to zobaczysz duużą różnice :)
DD
Drugie i trzecie trochę odstaje, ale ogolnie jest lepiej niż na początku.
Ostatnie próby są OK, wygląda nienajgorzej. Nie wiem jak to jest w 5D, ale czy masz tam możliwość kalibracji AF dla poszczególnych obiektywów ? Może tu warto poustawiać ?
Tak mam możliwość kaibracji, próbowałem, ale w przypadku tego obiektywu najlepiej wychodzi przy ustawieniach fabrycznych. Przy Tamronie musiałem ustawić -20 i jest idealnie. Możliwe, że daviddark ma racje, że na zdjęciach był zbyt mały kontrast, mam nadzieje, że jutro będzie troche słońca i uda mi się porobić kilka fotek.
Dzięki wszystkim za podjęcie dyskusji.
pozdrawiam
Według mnie jest ok. Spróbuj jeszcze zrobić zdjęcie ze statywu z ML i z wężyka abo samowyzwalacza. Twój aparat na pierwszych zdjęciach schłodził się do 18C domyślam się że na zewnątrz nieźle piźdź.. a w tedy bezwolnie człowiek drży.
Dla przykładu;
to 100% crop prosto z puchy, identyczne nastawy zdjęcia robione ok 2min po sobie, E-0,3, F-5,6 ,ISO 400, słabe warunki ośw. AWB zwariował. Z tym że 2 zdjęcie robione z ML i wężykiem. A obiektyw to KIT 17-85.