Odp: Zewnętrzny dysk twardy - backup
Witam.
Odkopuję temat, bo czas leci, dyski się pozapełniały, USB 3.0 króluje. Czas się dostosować.
Czy możecie polecić jakieś zewnętrzne dyski od 1 terabajta w górę na USB 3.0?
Znalazłem coś takiego (w rtv-euro-agd) :
System pamięci masowej GoFlex. Ten unikalny system pamięci masowej ma umożliwić:
Łatwą rozbudowę interfejsu USB 2.0 do USB 3.0, eSATA i FireWire 800 do szybszej prędkości transferu:shock:
No, niby tylko 300 zł ale to co? sam mam go przerabiać na usb 3.0?
Może mógłby ktoś polecić jakiś dysk i przyzwoitego sprzedawcę?
Ja ostatnio kupiłem Seagate 2TB USB3.0 w Saturnie za chyba 500 PLN. (albo 499 :) ) I rzeczywiście transfer jest szybki. Nieporównywalnie do USB2.0
Cytat:
Zamieszczone przez
dinderi
Ja ostatnio kupiłem Seagate 2TB USB3.0 w Saturnie za chyba 500 PLN. (albo 499 :) ) I rzeczywiście transfer jest szybki. Nieporównywalnie do USB2.0
dysk twardy Seagate | nr kat. 424132
Typ: zewnętrzny Pojemność: 2 TB Format: stacjonarny 3,5" Typ podłączenia: USB 3.0 i USB 2.0
Źródło: Seagate Expansion 2TB USB 3.0 - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD
Ot, tam go znalazłem. Dzięki za podpowiedź, jakoś go przeoczyłem. A do poniedziałku muszę wyczyścić kompa i potrzebuję coś szybkiego.:grin:
Ale dziś to już nie jest 500 tylko 350;)
Dla zasady poczytam jeszcze i posłucham, ale w 87% jestem zdecydowany na niego.
Nie potrzebnie się podjarałem przed snem, to tylko taka podpucha ze strony euro-agd dysk jest w satutrnie po 499, ale też go kupię.
Cytat:
Zamieszczone przez
pe.en.de
Ale dziś to już nie jest 500 tylko 350;)
To sie nie ma co zastanawiać, tylko lecieć i brać! Sama kieszeń kosztuje około stówki.
Ja ostatnio kupiłem Seagate'a 1T USB 3.0 rzeczywiście szybkie bydle :D.
Polecam tez WD 2.5 USB 3.0 z nowej kolekcji, bardzo przyjemne w uzytkowaniu trwale.
Uzywam dyskow z FireWire np. takich - My Book Studio II. W obudowie siedza dwa dyski 3.5'' ktore moga pracowac jako macierze. Korzystam z opcji macierzy lustrzanej (RAID 1). W systemie widac tyko jeden dysk, ale kopiujac cos na niego dysk od razu robi dodatkowa kopie danych na 2gim. Po zapelnieniu dyski z obudowy wymienia sie na dowolne inne. Dyski moga pracowac rowniez jako RAID 0, czyli ich pojemnosc jest dodawana do siebie - wtedy rowniez widnieja jako jeden dysk.
Czacha Jesli potrzebujesz miec dostep do dyskow ktore juz zostaly zapelnione i wyjete z obudowy, musisz je wlozyc z powrotem wyjmujac te ktore masz obecnie w obudowie jesli dobrze rozumiem?
Tak, ale ja nie wymieniam samych dyskow tylko dokupuje kolejne razem z obudowa. W przypadku dyskow FireWire fajną sprawą jest to, ze obudowy maja po dwa takie zlacza. Wiec nawet jesli w komputerze jest jedno zlacze FireWire, to nic straconego, bo dyski podpina sie do siebie szeregowo. Byc moze jest jakies ograniczenie i wplywa to na wydajnosc, ale ja obecnie mam tak spiete ze soba 4 dyski.
Mam tez dwa dyski WD My Book Studio 2TB, ale dzieki oprogrogramowaniu WD polaczone sa w macierz.
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
...My Book Studio II. W obudowie siedza dwa dyski 3.5'' ktore moga pracowac jako macierze.
Jakiej serii są to dyski: zielone, niebieskie czarne czy czerwone?