Poczekaj.. poczekaj.. zobaczysz ze i ci kiedys bufora braknie, a wtedy wspominsz starego czache ;-)
Wersja do druku
Poczekaj.. poczekaj.. zobaczysz ze i ci kiedys bufora braknie, a wtedy wspominsz starego czache ;-)
...ciachCytat:
Zamieszczone przez Vitez
Jakie wyjątkowe sytuacje? To zależy jaki rodzaj fotografii się robi. Podczas fotorgafowania meczu lub innej imprezy sportowej zdjęcia seryjne są jedyną możliwością trafienia w moment. Spróbuj na single shotach zrobić zdjęcia dokładnie w momencie oddawania przez piłkarza strzału. Inna rzecz że 3 kl/s to trochę mało. Ciekawe kiedy dojdzie do 5kl/s? Drugi korpus też nie bardzo :( Nosić ze sobą 2x zestaw 10D+300/2.8. Aua!! A i zamienić nie tak szybko :wink:
Czacha wspomnial wyzej przyklad takiej wyjatkowej sytuacji.Cytat:
Zamieszczone przez qiq
Znasz znaczenie slowa "prekognicja" ? Starzy wyjadacze i w dawnych czasach fotografowie wlasnie dzieki takiemu darowi (wrodzonemu lub wyuocznemu doswiadczeniem) jednym jedynym strzalem potrafili zrobic najdoskonalsze zdjecie. Zamiast serii kilkudziesieciu klatek na chybil trafil. Porobj, moze i tobie sie uda wyczuc moment :)Cytat:
Spróbuj na single shotach zrobić zdjęcia dokładnie w momencie oddawania przez piłkarza strzału.
1D mark II wyglada interesujaco -Cytat:
Nosić ze sobą 2x zestaw 10D+300/2.8. Aua!! A i zamienić nie tak szybko :wink:
Czacha,, gdy mi sie zdarzy taka sytuacja to jakos przezyje ze zabraknie mi bufora. Gdy taka sytuacja zbyt czesto (pelny bufor, za wolne zgrywanie, za malo fps) bedzie sie powtarzac i zaczne to zauwazac - to zmienie body na lepsze. Tak jak zmienilem G3 bo zaczynalem zauwazac ze jest za wolny i przeszkadzalo mi to w sytuacjach w ktorych czesto robilem zdjecia 8) . Kupuje sprzet odnosnie do potrzeb.
Jeszcze w tym temacie, wlasnie znalazlem cos takiego:Cytat:
Zamieszczone przez ogest
http://www.dpreview.com/articles/mediacompare/
I... ciesze sie bardzo ze mam 1GB Microdrive :mrgreen: (hint: szybkosc zapisu/write speed).
To praktycznie to samo.. IBM juz nie robi pod swoim logo MD.. teraz leca z napisem Hitachi..
Czy w związku z tym, zamiast kupić CF ULTRA II 512MB, lepiej zainwestować w MD 1G.
Zalezy jak duzo zdjec robisz na raz i w jakim formacie...Cytat:
Zamieszczone przez Aszu
Ja sobie caly czas chwalilem i nadal chwale 1GB MD ale... zaczyna sie czasem ciasno robic (kilkugodzinne demonstracje, wystawy a chcialbym w RAW robic ktorych tylko 150 zmieszcze), dlatego do zestawu 128MB + 1GB MD dokupuje Databank 20GB :> .
A wszystkim innym ktorzy zamierzaja duzo i/lub duzych fotek polecam zestaw 512 CF ULTRA + jakas zwykla 128 "na zapas" (w czasie gdy zgrywa sie z 512tki) + databank (najtanszym a rozsadnym rozwiazaniem jest Image Tank III + 20/30 GB dysk Fujitsu).
CF Ultra - bardzo fajnie,
Ale karta SANDISK 512 Ultra II kosztuje 750 PLN,
Do tego jakiś DB 20GB około 1000 PLN.
A MD 1G zaledwie 660 PLNów.
sprzedam Ci taką karte z czytnikiem PCMCIA za 600złCytat:
Zamieszczone przez Aszu
Mozna i MD... a jak ci zacznie brakowac na nim miejsca to dokupisz i tak databank. A ptoem bedziesz sie zastanawial ze skoro i tak juz masz databank czyli wieksza pojemnosc to po co kupywales wolniejszy, choc wiekszy MD.Cytat:
Zamieszczone przez Aszu
Inaczej... tu jest zestaw podobny jak z Tamron 28-75 vs Canon 28-135 IS USM.
Jesli jestes pewien ze 1GB ci na 100% wystarczy we wszelkich sytuacjach i ze na pewno nigdy nie dokupisz kolejnej karty pamieci i/lub databanku - to bierz MD.
Jesli jednak zamierzasz od razu kupic databank lub wiesz ze byc mzoe dokupisz bo zabraknie pojemnosci. To lepiej w cenie MD kupic szybsza, choc mniejsza karte pamieci (by szybciej oprozniac bufor aparatu).