oczywiście , że zauważyłem. czy zmiennoogniskowy zoom nie jest uniwersalny? nie sądzę, że chciałby zmienić 55mm na 135mm ale to już dywagacje i opieram się na tym co widzę a nie na tym co chciałbym widzieć w torbie kogoś, kogo nie znam ;)
Wersja do druku
Zmiennoogniskowy zoom o zakresie ogniskowych odpowiadających 88-400 nie jest uniwersalny. Ale nie kłóćmy się :)
Możliwe że masz rację i autorowi wątku chodziło o coś z tele na uzupełnienie tego co już posiada. W takim wypadku 55-250 jest najlepszym wyborem.
Jeżeli jednak autor jest ze swojego starego kita niezadowolony i chce coś w zamian, to dalej proponuję 18-135. Zakładam że jest ten stary kit bez IS, one są naprawdę słabe optycznie.
no przecież napisał, że ma kita (nie wspomniał słowem, że jest z niego niezadowolony) a brakuje mu zuuma ;) bo ptaki uciekają...
no i nadal upieram się przy swoim, iż zoom 88-400 jest uniwersalnym teleobiektywem. Bo skoro nie to jak nazwać stałkę np 400/5.6 :D
Spokojnie, spokojnie :) Trzeba pomóc koledze :)
Sprzedaj KITa co masz, kup KITa ze stabilizacją, do tego dokup sobie 55-250 i będziesz zadowolony. Jeżeli zostanie pieniążków (kupisz używane szkła) dokup sobie 50 1.8 i będziesz miał fajny zestaw na początek :) Takie zdanie ode mnie i kilku osób wcześniej :)
Na allegro często trafiają się ciekawe promocje, może warto by zapolować na 70-300 IS USM? za 750zł jest oraz od 999zł mowa o licytacjach - na te szkła warto polować :)
Ja bym proponował używanego Canon 28-105 f/3.5 - 4.5 II USM - optycznie bardzo dobry; może mały zoom, ale na początek wystarczy.
ja myślę że dobrym kompromisem byłby tamron 18-250 lub sigma 18-200
obiektywy może nie powalają światłem czy ostrością ale wydaje mi się że są wsam raz dla amatora, masz tu i szeroki kąt i dość spory zoom a i w ostrości tragedii nie ma :)
18-200 jest kapitalny jak chodzi o uniwersalność - nie powala jakością optyczną ale w zamian bardzo dobra stabilizacji i 11x zoom.