zmiejszane w cs ... owszem.... a f to nie 91 :lol: tylko 5.6-8 maxCytat:
Zamieszczone przez Janusz Body
Wersja do druku
zmiejszane w cs ... owszem.... a f to nie 91 :lol: tylko 5.6-8 maxCytat:
napasci nie bedzie ...agresja - 1 ;)Cytat:
Zamieszczone przez popmart
moj post byl 'z przymruzeniem oka' a Twoj post wydal mi sie smieszny, bo akurat na podstawie tego zdjecia trudno jest ocenic nieostrosc (mala GO i tak jak stwierdzil przedpiszca - wiatr) ...ale ja sie nie znam...
Ciekawe bo PS i ACDSee obadwa podają f-stop 91. To szkło to coś na M42? bez info do aparaciku? Pytam z czystej ciekawości.Cytat:
Janusz
Cytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
coś cie sie czepili o te nieostrość ... tak na pierwszy rzut oka to wygląda i tyle czy to mała GO czy wiatr - chodziło o ilość obróbki materiału wyjściowego w PS raczej niż o nieszczęsną ostrość lub jej brak ....
Cytat:
oczywiście ZeiSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS :cool:
aaa te drugie to pentacon 29/2,8
Jasne ze test :) Dosyc autorytarnie twierdzisz ze jest duzo PS'a w tamtych fotkach wiec postanowilem sprawdzic czy naprawde to widzisz czy strzelasz bo nie wyobrazasz sobie zrobienia takiego zdjecia bez PS'a. Zeby nie bylo to zadna ofensywa z mojej strony tylko czysta amatorska ciekawosc czy rzeczywiscie da 100% wylapac takie rzeczy.Cytat:
No wiec tak ... fotka robiona praktycznie w samo poludnie. Nie bylo zadnej burzy ani na taka sie nie zanosilo. Ladne zachmurzone bardzo jasne wczesno jesienne niebo.Cytat:
Efekt uzyskany szara polowka Cokina (przyciemnienie chmur i ocieplenie zdjecia bo nie jest neutralna). Chalupa byla niebieska. Ostrosc faktycznie minimalnie ucieka od 1/3 (liczac od lewej) gdyz GO miala obejmowac mniej wiecej pierwsza chalupe - chociaz teraz mysle ze moglem dac f11 i byloby ciekawiej.
Obrobki w PS niewiele ... lekkie kadrowanie (za duzo dolu bylo w oryginale) Do odbitki wywalilem troche prawej strony zeby przesunac balans w kierunku niebieskiej chalupy ale to juz wedle uznania. Do tego saturacja +5 bodajze (mozliwe ze dwa trzy stopnie wiecej ale nie pamietam) i jakis podstawowy niezbyt mocny smart sharpen (ustawien nie pamietam) bo zdjecie robione kitem i niestety to zabieg obowiazkowy. Poza tym nie robilem zadnych selektywnych poprawek.
Nie no zdjecia robione dslr bez zadnych usprawnien w aparacie i kitem trzeba minimalnie podbijac wiec gdybym tak odpowiedzial kazdy by mnie wysmial :)Cytat:
Da sie wyciagnac z kita ladne zdjecia przy minimalnym udziale ps'a (levele i w niewielkim stopniu saturacja, kontrast i ostrosc) grunt to jednak odpowiednie filtry. Bez nich faktycznie jest ciezko i ilosc obrobki wzrasta.Cytat:
No wlasnie moim zdaniem ciezko powiedziec ile filtrow a ile ps'a przy dobrze wykonanej robocie w obydwu przypadkach ale moge sie mylisc. Stad takie a nie inne pytanie do popmartaCytat:
czyli zdałem na 4- czy na 3= :lol:
oczywiście powinienem pamiętać o filtrach...
no miom zdaniem to nie jest niewiele ... to zmienia fotke w sposób dość kardynalny i z takiego sobie kita mamy fajne fotki ... ( a oto chodziło autorowi posta chyba - albo sie myle ?)Cytat:
Zamieszczone przez McKane
Nie bylo na ocene :) Ale wnioski moim zdaniem takie ze bardzo ciezko jednoznacznie ocenic narzedzie jakim efekt zostal uzyskany. Poza tym i tak liczy sie zdjecie i jego odbior a nie narzedzia ;)
Swoja droga Twoje drugie zdjecie bardzo mi sie podoba. Sam robie sporo achitektury i najczesciej wyniki sa mizerniejsze.