jeżeli mowa o zestawie 5d2 + 70-200 można zrobić cropa cyfrowo i mamy 10mpx
drugą opcją jest konw. x1.4 mamy prawie to co crop i światło stałe 4.0
Wersja do druku
jeżeli mowa o zestawie 5d2 + 70-200 można zrobić cropa cyfrowo i mamy 10mpx
drugą opcją jest konw. x1.4 mamy prawie to co crop i światło stałe 4.0
Obecnie Canon zaprezentował jakieś nowe telekonwertery w wersji III- może będzie lepiej.
szuler, przepraszam może za banalne pytanie, ale o telekonwerterach nie wiem jeszcze za wiele, ale jak się ma x1.4 do x2 jeżeli chodzi o "obcinanie" światła ?
x1.4 o jedną pełną przysłonę, x2 o dwie przysłony
A że tak lamersko w kwestii konwerterów zapytam, x2 obcina światło o dwie przysłony, jasna sprawa ale co z głębią ostrości? Czy też się powiększa o dwie przysłony? I kolejne (lamerskie być może) pytanie, jeśli obiektyw po przymknięciu o jedną przysłonę lepiej rysuje to po podpięciu konwertera x1,4 nadal trzeba go przymknąć czy nie (sądzę że nadal wymaga przymknięcia ale chcę się upewnić)?
Głębia zależy od przysłony, ogniskowej, odległości od obiektu więc na pewno się zmienia z konw. najlepiej zobaczyć na kalkulatorze GO. Mojego 70-200/2.8 IS nie trzeba przymykać bez jak i z konwerterem x1.4. Co do x2 się nie wypowiem bo sprzedałem, nie podobały mi się zdjęcia z niego (jakieś płaskie).
Konwerter to taki "analogowy" crop. Nic więcej.Cytat:
Zamieszczone przez szuler
Światła jest efektywnie mniej ponieważ TC powiększa obraz już utworzony przez obiektyw.
W kwestii GO - jest to trochę zamieszania.
GO zależy nie tyle od ogniskowej co od skali odwzorowania.
O ile bez TC przy tej samej skali otrzymamy z różnymi ogniskowymi tą samą GO,
o tyle z TC będzie ona różna.
Bierze się to stąd, że TC nie "wydłuża" ogniskowej a jedynie zmienia efektywny kąt widzenia obiektywu przez powiększenie obrazu.
TC to jak kolega wyzej napisal dziala jak CROP. On powieksza obszar obrazu z centrum, zaleznie od krotnosci TC i rzuca go w pelni na powierzchnie matrycy. Nie zmienia wtedy on NIC z obrazie, bo jest dokladnie tym, co dany obiektym sam widzi. Jedyne co TC daje od siebie to wady optyczne (winieta, CA) oraz spododowana sobą strata swiatla.
Teoretycznie mozna by zapewne wykonac extender nietracacy swiatla lub tracacy go znacznie mniej, jednak jedyne co zyskamy to wlasnie pozostawienie swiatla z natywnego szkla, bo GO sie nie zmieni (w koncu to crop).
Oczywiscie nawet jesli taki TC by powstal, to w EXIF ZAWSZE bedzie podawany 1ev i 2ev przyslona straty.
Np. 200 2.8 z TC2x bedzie 5.6, bo takie samo GO (z tego samego miejsca) ma wlasnie 400/5.6.
Kiedys cos takiego zrobilem, bedzie akurat do zobrazowania:
http://www.siudym.webd.pl/tests/gotest/
Fajnie gdyby tak kiedys ktos zrobil, np. nowe extendery IV - 1.4x z 0.5ev , a 2x zabiera 1ev :-D
No skoro cokolwiek jest wycinane z obrazu to zawsze będzie mniej światła, konwerter bezstratny musiałby mieć wzmacniacz światła żeby skorygować jego mniejszą ilość po wycięciu fragmentu. Inaczej konwerter x1,4 musiałby wzmocnić to co wędruje na matrycę o 1EV no bo jeżeli z butelki o pojemności 1l (obiektyw bez konwertera) odlejemy połowę (obiektyw z konwerterem) to nijak nie zapełnimy butelki 1l, można dolać wody ale wtedy procenty o połowę spadną :)
Jak wycinane to od razu strata? :)
Jesli zrobisz zdjecie z czasem 1/800 biegnacego psa a potem w sofcie wytniesz crop 2x, to pies traci na dynamice bo strata swiatla byla? :)
Zrobilem prosty test. 600mm wycelowane na jednolicie oswietlona sciane na 5.6 - czas 1/200, odpinam extender i majac taka sama jednolita sciane mam czas 1/800.
Morał? Strata swiatla jest w czasie 'biegniecia' przez TC, wiec odpowiednie TC np. z specjalnymi soczewkami (pewnie rozmiar spory takiego TC) moze zmiejszyc ilosc strat swiatla.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
edit: odpinam tv i czas 1/800 na 2.8 oczywiscie.
Wiec bez TC na 300/5.6 bedzie ten sam 1/200 jak 600/5.6 patrzac na scene. :)
No racja racja hehe wiec nie da sie zyskac.
No tylko, ze crop z obrazka 300 2.8 bedzie tym samym co pelen kadr z 600/5.6 a tam jest 1/800 i 1/200. Hmmm..
Wiec jednak porownanie do 300 na 5.6 to jednak bledne, bo tam przymykane jest to fizycznie przyslona, a 600 5.6 z TC2x to jednak przyslona 2.8 szkla i strata 2ev extendera samego. Gdyby na tej jednolitej scianie crop z 2.8 majace 1/800 mial czas 1/800 to bylby on spowodowany TC bezstratnym. Taki czas z tym szklem miala by matryca z mnoznikiem 2x (bezstratna).
Siudym, złe rozumowanie. Skoro konwerter powiększa wycinek obrazu do rozmiaru pełnej klatki to jest tak jak napisałem z procentami. To nie jest kwestia straty światła na soczewkach tylko efekt marnowania światłą które nie trafia na matrycę.