też tak mówiłem.
w jednej puszce pierwsza migawka poszła mi przy stanie 92k.
w drugiej - przy 94k.
więc uważaj :wink:
Wersja do druku
Mnie w pierwszym 5D, które miałem od nowości padła migawka po 15k - więc z tą trwalością jest róznie :). Naprawa była na gwarancji wiec wszyscy byli zadowoleni :)
Ile orientacyjnie (lub dokladnie) kosztuje sprawdzenie przebiegu 5dmk1 na Zytniej? Czy to jest jedyne miejsce w Polsce gdzie to mozna sprawdzic? Dzieki
20 zł. Może fototronik jeszcze.
Straszne rozbieżności tu czytam na temat trwałości migawki w 5D. Oczywiście nie mam powodu nikomu nie wierzyć, ale to wszystko świadczy tylko i wyłącznie o kiepskiej kontroli jakości w Canonie;) A kupując używany korpus po gwarancji trzeba liczyć na szczęście żeby nic się nie zepsuło;)
Migawka jest częscia mechaniczna i trudno okreslic dokladnie jej zywotnośc.Ta zalezy od wielu czynników a szczegolnie sposobu eksploatacji aparatu.Przy zakupie aparatu cyfrowego wiarygodny przebieg powinien byc podst.informacją i wg niej oraz ceny podejmować decyzje o zakupie lub nie.
u mnie 115 000 i cisza.
Wybacz Lukegt, ale chyba przesadzasz z tak daleko idącymi wnioskami. Na podstawie kilku sztuk, które padły o wiele wcześniej niż gwarantuje producent, twierdzisz że jest kiepska jakość. Jaki to będzie procent wszystkich wyprodukowanych i sprzedanych 5tek? Podejrzewam, że bardzo maleńki.
Znam przypadek, gdzie gość kupił nowiutki samochód prosto z salonu i przejechał nim do awarii silnika niecałe 100km, czy to jest powód żeby twierdzić, że u tego producenta jest kiepska kontrola, jeśli w tym samym salonie sprzedano kilkaset innych egzemplarzy tego samego modelu?
Ciężko jest ocenić jakość po kilku pechowych sztukach na kilkadziesiąt -set tysięcy sprzedanych.
A swoją drogą jeśli pytający uwzględnia koszt wymiany migawki, a aparat jest w przyzwoitym stanie, to może warto. Szukanie za wyższą cenę puszki z teoretycznie mniejszym przebiegiem też nie wydaje mi się lepszym pomysłem pod warunkiem, że ta puszka jest z pewnego źródła.