Ile kosztuje zrobienie zdjęcia i czemu ślubniacy kasują za to po >1500 złotych? Ci to dopiero mają przebitkę! :mrgreen:
Wersja do druku
To nie była CUD oferta, tylko oferta przedświateczna z firmy mającej swój magazyn w Hamburgu (DE). I było to lat temu naście jak napisałem, bodajże w roku 1992/3.
A oznaczenia Walkmann(R) użyłem specjalnie, by wszyscy wiedzieli o co chodzi, oczywiście był to produkt firmy Grundig, także w Niemczech cenionej.
Dodatkowo gość w cenie oferował transport do granicy w Kołbaskowie, a cena pokazuje, jakie potrafia być marże w handlu detalicznym, bo od producenta po drodze jest importer, hurtownik i czasami kilku pośredników.
Do rzeczy jednak - chodziło mi o ukazanie, że ceny atrakcyjne na towar sie zdażają, ale zależy to przede wszystkim od ILOŚCI kupowanego towaru, czasem jest to okazjonalne czyszczenie magazynów.
W przypadku firmy oferującej "tanio" sprzęt z HK jednak wyglada to na kolejny wałek dla naiwnych, czego kolegom nie życzę ...
J.
Czy tak trudno sprawdzić jaka jest realna cena za 5D mkII z Hong Kongu ?
http://photography.shop.ebay.com/Dig...=p3286.c0.m282
okazja to jest 200-300 $ taniej. Jak jest 1200$ taniej to już nie jest okazja to jest podejrzane i to bardzo, dodaj do tego płatność WesternUnion czyli na nikogo oraz wysyłkę bez ubezpieczenia z fałszywą deklaracją GIFT i mamy komplet. Trzeba być dzieckiem aby w to uwierzyć.
Albo ktos miał niewypłacalnego dłużnika, z którym rozliczył się barterem: towar za dług. Takie okazje rzeczywiście się zdarzają. Kolega zeszłej zimy kupił 2 kontenery opon zimowych Michelina po 12 PLN za sztukę :)
Nie mniej, takie okazje to tylko na rynkach hurtowych, ciezkimi kanałami, wśród waskiej grupy poinformowanych, w wielkiej tajemnicy, a nie detalicznym, reklamowanym w internecie.
Jak by ktoś zamawiał 16-35 w tych Chinach, to i ja poprosze 1 sztukę. Obiecuję szczerą i wymierną wdzięcznośc, okazaną przy odbiorze ;)
Czy był to dłużnik to nie wiem, coś gość wspominał, ze zalega ten kontener na nabrzeżu, bo ktoś go nie odebrał ...
Ale jest tak, jak mówisz, wąski rynek hurtowy i duża kasa "od ręki" potrzebna w takich przypadkach...
J.
Pozostaje jeszcze jedna kwestia: brak jakiejkolwiek gwarancji. Nawet jeśli cena byłaby znacznie niższa nie zdecydowałbym się na zakup rezygnując ze swojego podstawowego prawa obowiązującego w zakupach. No chyba, że ktoś lubi emocje i chce się potem bujać z jakimś Chińczykiem...