Kwota jest taka, ze zaden. I nie nalezy polecac tu jakich tanich zoomow, bo sie nie sprawdza. Odpowiedz dal juz
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
i to jest dobre rowiazanie.
Wersja do druku
430 EX. pozdrawiam.
Odpowiedz jest prosta jak nie wiesz czego potrzebujesz ogniskowa, jasność względnie praca AFa nie kupuj nic dopóki się nie będziesz wiedział czego chcesz.
Ja w miesiąc po kupnie lustra C wiedziałem że "potrzebuje" EF85/1.8 bo znałem jej obrazek, znałem jej zalety i wady. Wiedza z forum bez pytania.
Portretowy a co sigma 70-300 zła ?
Jako że planuję zakup pierwszej stałki, chciałem zapytać czy C50 1.8 (lub C50 1.4) jako uzupełnienie do tamiego 17-50 to dobry pomysł?
Przeznaczenie to oczywiście portrety.
Nie kumam. EF50/1,4 to ekwiwalent 80 (tak na marginesie w FF). A 50 w tamronie już nie? W zoomach inaczej przeliczasz;)? Ma chłopak 17-50, więc ogniskową 50mm już ma. Co prawda ciemniejszą, ale ma. 85 znacznie zwiększy funkcjonalność zestawu, 50/1,4 tylko rozjaśni, a 1,8...w zasadzie będzie tylko ważyć. Bo od pełnej dziury to ona ostra nie jest.
polecam 85 1.8 lub 100 macro
Jeśli z tego samego miejsca zrobisz fotkę:
- puszka crop + 17-50@50mm
- puszka FF + EF 50mm
to otrzymasz (w przybliżeniu) te same kadry.
Natomiast jeśli podepniesz EF 50mm do cropa to... :roll: tak jak byś wyciął cropa 1.6 z FF.
Czyli ogniskowa się nie zmienia ale kadr pokrywa mniejsze pole widzenia.
Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Idź do sklepu; poproś znajomych - zrób test.
Podepnij 50mm - pstryk, potem podepnij Tamrona 17-50 ustaw na 50mm - pstryk z tego samego miejsca,
następnie porównaj fotki.
Pozdrówka!