Mają też europejską stronę, więc w Europie na pewno też można dostać.
Wersja do druku
Mają też europejską stronę, więc w Europie na pewno też można dostać.
Ja nie miałem problemu z trwłością płyt CD markowych (TDK, Verbatim), choć może to nie jest jeszcze wiarygodne, gdyż najstarsza ma dopiero 6 lat. Posypały się za to wszystkie BTC i Basfy/Emteki, które miałem.
Jeśli chodzi o DVD to ostatnio testuje przy pomocy KProbe'a moje płytki (chwilowo tylko Esperanza) i mają trochę błędów PI/PIF, ale przy prędkości 1x to wyniki są w normie. Niestety to nie mówi nic o trwałości (czas życia na razie tylko 2 miesiące).
[ Dodano: 02-10-2004, 12:52 ]
Właśnie przeleciałem KProbem na 1x pierwszą moją płytę DVD z fotami (niecałe 3 miesiące) i ma wciąż znośny wynik jak na Esperanzę PI 103/363 PIF 0,19/4 (avrg/max)
Czy ktoś ma większe doświadczenie? Wydobywanie informacji z for o płytach to katorga (np. wątek o 100stronach...)
[ Dodano: 03-10-2004 ]
Sorry, ale ja też mam płytki cd-r tzw. nie firmowe ok.6 letnie i nic się nigdy nie posypało , chyba że powstała jakaś rysa, albo zapis zawierał błędy.
Jasne że droższe firmowe mają lepsze powłoki itd , ale odnoszę wrażenie że niektórzy wpadają w panikę i zaraz padnie twierdzenie że najtańsze płyty to wytrzymają rok.
Ja potwierdzam, że moje BASFy i BTC są już do niczego. TDKi i Verbatimy trzymają ok, ale z tamtych niewiele da się odczytać.
Moje Samsungi (ktore zaliczam raczej do noname'ów) przez 5 lat spokojnie wytrzymaly. No, moze kilka (na ponad 200 plyt) czytalo sie z pewnymi oporami...
Ooo, wlasnie. Moj Samsung (chyba jeszcze starszy, ale mialem jednego) tez sie nie czyta. Tzn, nie wszystko sie czyta, ale akurat on jest strasznie zjechany...
Hmm, może to wina nagrywarki: te pierwsze TDK to u kumpla na nie-wiem-czym, a te sypiące się to moje SONY x2...
Jeśli chcecie, to mogę Wam podać konkretne ID płyt z dobrych 'wytwórni'. Chociaż ostatnio na bieżąco raczej w DVD niż CD... Inna sprawa, że zdarzają się na polskim rynku podróbki znanych firm (Verbatim, TDK) i można rozpoznać to właśnie po ID.
sal, chętnie poczytam, co wiesz o DVD.
Platinium bez nadruku kupowane w szpaltach po roku mi padły :( :(
Jeśli chodzi o cd-r to nie mozna porównywać powłok jakie były kilka lat temu z tymi produkowanymi obecnie