to zależy jaka Ci sie trafi... jak trafisz dobra sztuke to na 1,4 jest ostrość niewiele gorsza od L-ki, a mozesz miec pecha i moze byc BF albo FF dlatego najlepiej w sklepie podpiąć i sprawdzić albo kupić używke od kogoś po kalibracji;)
Wersja do druku
to zależy jaka Ci sie trafi... jak trafisz dobra sztuke to na 1,4 jest ostrość niewiele gorsza od L-ki, a mozesz miec pecha i moze byc BF albo FF dlatego najlepiej w sklepie podpiąć i sprawdzić albo kupić używke od kogoś po kalibracji;)
A jesteś pewien, że obiektyw skalibrowany z jednym body będzie działał prawidłowo z innym?
pewności nigdy niema:)
ja kupilem kalibrowany pod 40D i z 30D jest super;)
Pod cropa ok 30mm to tylko S30/1,4.Miałem swego czasu z 50D.Szkło wspaniałe,w moim przypadku AF trafiał bdb bez potrzeby regulacji BF/FF w body.Szkiełko cechuje bdb ostrość od 1,4,piękne kolory,kontrasty i malowniczy bokeh.Zdjęcia pochodzące z 30/1,4 nazywałem ''ala 5D''. Wybierz z kilku a nie będziesz żałował ani jednej złotówki.
Jak na razie nie miałem doświadczenia z niesystemowymi szkłami, więc się trochę boję. Wolałbym jak najjaśniej, więc pociąga mnie ta Sigma, ale po waszych wypowiedziach jestem jak na razie bardzie przekonany do Canona 2.8/35.
Dzięki za wszystkie opinie i czekam na jeszcze :) Cały czas się zastanawiam.
jak cos to 35/2 a nie 2.8 bo chyba 35/2.8 niema
Na korzyść EF 28/1.8
EF, minimalna odległość ostrzenia, USM
Sigma 30/1.4
nie podepniesz pod FF, duża minimalna odległość ostrzenia
EF 35/2
brak USM
Dlatego wybrałem C. EF28/1.8 a nie S. 30/1.4
Jakiś czas temu miałem podobny dylemat EF 28 f/1.8 czy Sigma 30 f/1.4???
Naoglądałem się obrazków i... jakoś bardziej mi się podoba to co produkuje Sigma.
Canon wypada fajnie na FF, na cropie IMHO jakoś blado (w porównaniu z w/w Sigmą).
Teraz wiem że Sigma 30mm f/1.4 to szkiełko dla mnie i już niebawem zagości na mojej puszce.
Pozdrówka
Tyle, że ta "żyleta", to tylko w centrum kadru i to dość ograniczonym centrum :( nawet po przymknięciu.
Nie znam tej Sigmy, ale wydaje się być interesująca.
Z canonów to 35/2 nie ma konkurenta w kategorii jakość/cena. Różnica w jasności pomiędzy C28/1.8, a C35/2 jest praktycznie pomijalna zwłaszcza, że 1.8 w tym pierwszym jest średnio używalne, a 2.0 w tym drugim jak najbardziej.