Co do RAWów wystarczy w marketowej wyszukiwarce wpisać magiczne słowo RAW. Przeglądarka plików RAW nazywa się ... RAWDroid.
Wersja do druku
Co do RAWów wystarczy w marketowej wyszukiwarce wpisać magiczne słowo RAW. Przeglądarka plików RAW nazywa się ... RAWDroid.
przyznam, że szukając czegoś do obsługi RAWów na tablecie miałem mały kłopot z wyborem softu.
Warunki i potrzeby miałem proste. Szybka obsługa, wyświetlanie zarówno miniatur jak i na pełnym ekranie, możliwość podstawowych korekcji (na potrzeby poglądowe bo obróbkę i tak robię czym innym) i najważniejsze, bezproblemowa obsługa podłączonego na kabelku czytnika kart CF. Oczywiście cała ta zabawa ma dotyczyć warunków studyjnych bądź wieczornego przeglądania zdjęć na dłuższych plenerach.
Na chwilę obecną praktycznie wszystkie te założone parametry spełniają mi dwa programy:
RawDroid - do szybkiego przejrzenia zdjęć, z bardzo ograniczoną ich korektą (ale dla mnie wystarczającą)
RawVision - także niezłe przeglądanie choć wybór karty jako źródła nieco mniej wygodny ale za to sporo więcej narzędzi do obróbki.
Polecam Photo Mate - do rawów i nie tylko. Interfejs części edycyjnej wzorowany na LR.
jeszcze muszę poszukać, czy jest coś co umożliwi podgląd zdjęć na tablecie ale po podpięciu po usb samego aparatu (5d). To by było dużo wygodniejsze.
Jeśli piszesz o mkII/mkIII:
DSLR Controller
https://play.google.com/store/apps/d...dslrcontroller
...a jeśli jednak 5Dc, to prawopodobnie nie zadziała.
jako taki kontroler na pewno nie zadziała,
mi chodzi tylko żeby tablet widział aparat jako napęd z dostępem do plików na karcie pamięci.
To w dużej mierze zależy od tabletu i jego systemu. Mnie na N7 2012 przez OTG zgłasza się większość urządzeń łącznie z odtwarzaczem mp3, który montuje się chyba jako urządzenie multimedialne, a nie dysk przenośny. Używam do tego Nexus Media Importer oraz Total Commander + USB Stick Plugin. Ten drugi pozwala nawet na zapis na podpiętym urządzeniu bez rootowania tabletu o ile nie jest to ntfs. Jak dojadę do domu sprawdzę jak te dwa rozwiązania działają z 5Dm2.
No, niestety tylko galeria systemowa proponuje zgranie jpgów z aparatu na wzór windowsowego programu dla aparatów i skanerów. Rawów nie widzi. Pozostałe programy nie dają rady.
Photo mate jest świetna do zdjęć