A czy wobec tego można prosić o jakieś zdjęcia, przykłady?
Nie ukrywam, że od pewnego czasu "chodzi" mi po głowie to szkło ze względu na brak środków na wersję II.
Wersja do druku
A czy wobec tego można prosić o jakieś zdjęcia, przykłady?
Nie ukrywam, że od pewnego czasu "chodzi" mi po głowie to szkło ze względu na brak środków na wersję II.
Panowie,
Może źle się wyraziłem. Chodziło mi o to, że wg. testów różnej maści różnica pomiędzy TS-E I i TS-E II jest kolosalna (rozdzielczość, ostrość, abberacje, ale także skala shiftu i możliwość obracania szkła w dowolny sposób). Ja nie miałem wersji I i opieram się tylko i wyłącznie na testach, których zanim kupiłem ten obiektyw, przeczytałem masę. Oczywiście jeżeli weźmie się pod uwagę cenę, to lepiej mieć TS-E I za 3k, niż TS-E II za 6k. Jak się włoży więcej czasu w obróbkę to większość słabości wersji I da się pewnie zamaskować. Tak czy siak nie chcę wywoływać wojny - jednym bardziej pasuje wersja I, innym II. Obiektyw TS-E generalnie polecam, bo jest rewelacyjny! Aha, na 5D II dużo gorzej mi się ostrzy manualnie (z potwierdzeniem ostrości bez LV), niż na 1D - jeszcze nie wiem z czego to wynika. Muszę pokombinować.
A jeżeli chodzi o zdjęcia, to sporo jest na moim blogu tak od kwietnia.
Może to idiotyczne, ale nigdzie nie moge znaleźć portretu zrobionego tym szkłem, a jestem strasznie ciekaw mimo że to nie takie przeznaczenie ,) najlepiej z w miare bliska, Cichy robiłeś nim jakieś ślubniaki, podrzucisz coś ?
e tam cichy, znów nieostre u dołu...
a jak zwykle na tym forum najwiecej mają do powiedzenia ci którzy sprzętu w rękach nie mieli
Ogólnie po rogach nieostre, zwłaszcza na f8 :D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.
.
PS. Jeszcze nieostry w rogach portret ;)
fakt nie miałem dłuższej chwili by się nim pobawić i ogólnie jarzę do czego tilt, do czego shift jednak może jest gdzieś jakaś instrukcja jak tego używać bo na razie robię wszystko po omacku. Acha, przy shifcie przy granicznych wartościach w wizjerze robi się dziwnie ze światłem, może ktoś doradzi czy jakaś inna matówka pomoże (choć szczerze wątpię ) no i ustawić expo również tylko po omacku bo żadne światłomierze nie pomagają (zwłaszcza jeśli w kadrze jakieś żródło światła chyba trzeba mierzyć światło ):confused:
Z ciekawości Cichy - na ile miałeś TILT na tym ostatnim zdjęciu ustawiony?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Aha, parę fotek:
TS-E I - http://flickriver.com/lenses/canon/canontse24mmf35l/
TS-E II - http://flickriver.com/lenses/canon/canontse24mmf35lii/