miałem ale sprzedałem bylem średnio zadowolony, teraz mam 24 -70 i jestem tez średnio zadowolony bo zachorowałem na Leica ... }D
Wersja do druku
miałem ale sprzedałem bylem średnio zadowolony, teraz mam 24 -70 i jestem tez średnio zadowolony bo zachorowałem na Leica ... }D
Witam
17-40 4L Kupiłęm 2 lata temu i był to mój pierwszy obiektyw. Używam go do dziś i jestem zadowolony. Jest wystarczająco ostry i do krajobrazów idealny. Czasami trochę brakuje na długim końcu ale da się przeżyć. Pare dni temu kupiłem 24-105 więć jeśli chodzi o spacer zoom to napewno zastapi 17-40, ale w góry i do szerszych ujęć napewno bede zabierał 17-40.
Mój C 17-40 jest dokładnie taki jak przedstawiono to na wykresach MTF na stronie canona. Bardo ostry w środku, wraz z przymykaniem ostrość wzrasta. Naroża całkowicie nieostre i przymknięcie do f11 dopiero nieco pomaga. Jest to więc krajobrazowy zoom UWA do pełnej klatki. Dobrze znosi słońce w kadrze. Max dziura f4 wyklucza jakiekolwiek manewry z gł. ostrości przy tej ogniskowej, więc przymykanie nic nie psuje a polepsza jakość optyczną. Jest dosyć kontrastowy, nawet pod światło. W stosunku do C10-22 na cropie, C17-40 na FF to dla mnie żaden postęp.
Jako standard na cropie wg mnie całkiem nie na temat - za mała GO. Jedynie co to crop obcina te paskudnie nieostre rogi.