Mi się już nie chciało czekać, więc kupiłem używane 35/2 i źle nie jest. Hałasuje bardziej niż 50/1.4, ale na pełnej dziurze jest ostrzejszy.
Wersja do druku
Bo maja inne dziury ;).
Ja mam 28 1.8 - warto dolozyc. Cicho pracuje, jest szybki. Na 1.8 w pelni uzywalny, od 2.0 zyleta.
michkk - zastanów się dobrze, sigma podniesie ceny najdalej w styczniu, jak skończą się zapasy europejskie przewidujemy, że cena wzrośnie o minimum 10%. Niestety będzie dramat.
A jaki jest powód tej podwyżki? Aż 10%?
Cena Euro w stosunku do PLN jest podobna a nawet kożystniejsza niż pod koniec zeszłego roku. W dodatku ceny były dosyć stabilne jakby porównać do 2008 i 2009.
Jen do Euro od pół roku na podobnym poziomie.
No więc czemu chcą podwyższać ceny aż o 10%?
Ja wiem że z Japonii i dlatego podałem stosunek Euro/Jen bo jak znam życie to Sigma Polska pewnie kupuje z jakiegoś centralnego magazynu w Europie (ale mogę się mylić).
Więc biorąc pod uwagę że kurs EUR/Jen nie szalał ostatnio to nie widziałem powodu dlaczego skok ceny miałby być tak duży.
No ale skoro to producent podnosi tak cenę (czego nie mam możliwości sprawdzić) to zgadzam się z przedmówca że będzie dramat - dla dystrybutora.
Nie wiem jak 30mm ale jak takie 50 f. 1.4 zdrożeje o 10% + jeszcze nasz + 1 Vat to nie wiem kto to już kupi za ponad 2200 zł.
Mam wrażenie, że znacznie bardziej liczy się kursy USD/JPY.
Może ci, którzy kilkukrotnie wymieniali silnik autofocusa w EF 50/1.4? :)Cytat:
Nie wiem jak 30mm ale jak takie 50 f. 1.4 zdrożeje o 10% + jeszcze nasz + 1 Vat to nie wiem kto to już kupi za ponad 2200 zł.
I ci, którzy widzieli jaki obrazek produkuje 50/1.4
Swoją drogą używałem przez jakiś czas Sigmę 30/1.4 z A700, obiektyw pierwszy z brzegu.
Rewelacja.
I ci co wymienili C50/1.8 na C50/1.4 i jakoś nie klękneli...