50D + 70-200 ok 80% zdjęć ostrych reszta lekko mydlana (czasy 1/500 i krócej). To nie jest problem FF/BF tylko niepowtarzalności AF. To samo dotyczy 17-40. W przypadku 5D blisko 100% zdjęć ostrych.
Wersja do druku
50D + 70-200 ok 80% zdjęć ostrych reszta lekko mydlana (czasy 1/500 i krócej). To nie jest problem FF/BF tylko niepowtarzalności AF. To samo dotyczy 17-40. W przypadku 5D blisko 100% zdjęć ostrych.
mam taką teorię, która mówi, że inne rzeczy fotografujesz 50D (te gdzie AF jest trudniej, np.sportowców w akcji), a inne 5D (tam gdzie "dajesz sobie czas" np. portrety żony) i stąd wynika ta procentowość.
Tak wiem...przecież Cię nie znam, mogę się mylić. U mnie duet 50D+70-200/4 działa bez zarzutu.
pozdrawiam.
Jacek, skąd wiesz że mam żonę? :) 50D używałem na wyjeździe w Karkonosze a 5D zabrałem w Bieszczady. Może wysokość n.p.m. ma tu znaczenie :) Może uściślę, te 20% z 50D to nie jest totalne mydło, jest to lekka może nawet leciutka nieostrość. No ale jednak jest.
oczywiście, że bardziej skłaniałbym się ku zmianie puszki... 50D to bardzo dobry sprzęt... mało kto wie/pamięta, że najpierw wyszły APS-C a później FF i to i to robi zdjęcia.. onanistom sprzętowym będzie mało i z 5DmkII z kompletem eLek bo i tak znajdą coś nie tak... a tak na serio podpinają szkła do puszki i pstrykają bateryjki, linijki itp.
szczerze powiedziawszy zmiana crop@crop może nie wiele wnieść, ale po co wydawać pieniądze też na szkła, które podepnie się do czegoś niskich lotów?
no i kwestia kasy - jaki budżet?
#
Miałem troche nie trafionych fotek na koncercie,wokalistka była oswietlona na przemian migającymi światłami ,niebieskim czerwonym i żółtym ,na korpusie nie miałem lampy (50d) zrobiłem test w domu i na dworze i było ok,mogły byc winne kolorowe światła ?
#
oczywiście, że 7D będzie lepszym rozwiązaniem jeśli o AF chodzi, ale zaraz podniesie się krzyk o szumy ;)
#
przepraszam że się tak wcinam ,ale po trosze jak by w temacie ...:-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Co do 7D to czytałem że AF nie różni się specjalnie od tego z 50d ,jedynie na AFC jest troche sprawniejszy ...
Zmiana puszki w tym wypadku jest jak najbardziej wskazana.Jeżeli mamy na uwadze kwestie niższego budżetu to polecam opcję 40D+50 1.4 lub 85 1.8.Różnica miedzy 40D a 50D niewielka a cenowo odczuwalna.Sam pracuję na takim zestawie i jest naprawdę dobrze.50 1.8 to szkło z bardzo omylnym af szczególnie do przysłony 2.8(też posiadałem) a do tego 1000D to kolejne dodatkowe utrudnienie.
Budżet, hmm... jak najtaniej :P Wydam tyle, ile będę musiał.
7D odpada ze względu na cenę. Co do szła, to raczej potrzebuje czegoś około 30mm.
Co do samej zmiany, to nie jest tak, że po prostu mam taką zachciankę. Raczej konieczność (kasy brak). Trudno się foci śluby zestawem Canon 1000D + 50 1.8, chociaż się da. Pierwsze, to że chcę coś z lepszym AFem, a drugie - zapasowy sprzęt i tak muszę mieć.