dzieki ukasz. A kupil, kupil :) I teraz testuje. Na razie zostane przy tej piecdziesiatce tylko, chyba ze mi sie uda tego tamrona naprawic.
Wersja do druku
dzieki ukasz. A kupil, kupil :) I teraz testuje. Na razie zostane przy tej piecdziesiatce tylko, chyba ze mi sie uda tego tamrona naprawic.
To znowu ja :)
tym razem mam pytanko o jakis fajny obiektyw typu szerokokatny zoom. Powiedzmy zaczynajacy sie od 19mm. NIe musi byc najtanszy, ale nie przesadzajmy, powiedzmy w granicach 200-300 euro (to chyba juz nie jest najtanszy, co? :P ). Da sie cos dobrego znalezc?
Z gory dzieki i pozdrawiam.
zapomnialem dopisac. Jak to jest z obiektywami do cyfrowek? Moznaby z eosem 30 wykorzystac np jakis od 17mm ??? Chodzi mi czy nie ma winiety, czy jakis szczegolnych aberracji, czy jakichs innych bledow.
Moje typy:Cytat:
Zamieszczone przez piotrek2
Tokina 17/3,5 AT-X stała, ale to najlepszy wybór w podanych okolicach cenowych cenowych.
A poza tym:
Tokina 20-35/3.5-4.5 (oznaczenie AF 235)
Tokina 19-35/3.5-4.5 (oznaczenie AF 193) nie mylić z AF EMZ !!!
i oczywiście Canon EF 20-35/3,5-4,5 USM
Specjalnie do cyfrówek obiektywy są oznaczone:Cytat:
Canon - EF-S
Sigma - DC
Tokina - DX
Tamron - Di II
i tych nie możesz stosować z EOSem 30.
Cała reszta będzie pasować i ogranicza Cię tylko zasobność kieszeni :-)
Praktycznie wszystko powiedziane. Ja dodam tyle ze w tej cenie duzo lepszy bedzie:Cytat:
Zamieszczone przez gwozdzt
Tamron SP 20-40/2.7-3.5 - juz nie produkowany, ale mozna kupic jeszcze nowe egzemplarze. To troche lepsza konstrukcja optyczna od wspomnianych zoomow. A 1EV wiecej przy 35mm to duzo.
Jak rowniez najpierw kupilem EOSa 30 z 50/1.8, a moim drugim byl wtedy 24/2.8.
dzieki panowie, Zaraz zerkne na ebay'a jak sie ceny ksztaltuja :) Gwozdzt: a moglbys krociutenko wyjasnic, czemu docyfrowkowych nie mozna podpiac do eosa 30?
Gwozdzt wyjaśnia: :mrgreen:
Podpiąć by i można zapewne.
Optyka jest po prostu projektowana tak, aby rzucać obraz na obszar mniejszy niż pełne 36x24mm ( bo APS-C jest mniejsze ) i na pełnej klatce w swojej 30'tce miałbyś śliczną winietę.
... tak śliczna, że w praktyce otrzymujesz okrągły obraz :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Silent Planet
Te obiektywy do cyfrówek mają po prostu mniejszy kąt widzenia. Analogiczna sytuacja występuje gdybyśmy obiektyw przeznaczony do małego obrazka zastosowali np. w średnim formacie.
Ja wiem o co chodzi, tylko zdaje mi sie, ze czasem ktos pisze, ze sobie podpina i jest w porzadku. Dlatego pytam, bo sam efekt jest dla mnie jasny :)))))
Zapewne chodzi o obiektywy takie jak Sigma DG czy Tamron Di.Cytat:
Te też są dedykowane do cyfry (mają ulepszone powłoki antyrefleksyjne), jednak ich kąt widzenia pokrywa klatkę 24x36 i doskonale współpracują z korpusami kliszowymi.