Święte słowa :)
Mnie bardziej chodzi o bezsensowną i bezcelową dyskusję :)
Zawsze ktoś się musi z kimś spierać o nic ;)
Wersja do druku
Tryb Bulb w 7d działa bez kłopotu z zamiennikiem RC-1 (dałem za niego 10 zł) pierwszy pstryk zaczyna, drugi kończy naświetlnie. Za to nie działa 2s i 10s opóźnienie zdjęcia. (więc jak ktoś ma słaby statyw aparat może nie zdążyć przestać drgać) Polecam długie naświetlania w połączeniu z LiveView mniejsze drgania.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zliczania czasu zdjęcia się nie dopatrzyłem ani na LCD ani na górnym wyświetlaczu (może było za ciemno, żeby coś zobaczyć)
A ja sobie ustawiam w Gripie czas naswietlania (do 99 godzin) :)
Ja chciałbym zauważyć, iż nie ważne czy matryca jest w aparacie czy film, przy długich lub ultrakrótkich czasach pomiar światła bywa przekłamany (dla matrycy jest to mniejsza rozbieżność) - nazywa się to efekt Schwarzschilda tak więc nic się nie stanie jak przy 1 minucie się wyłączy naświetlanie 2 sekundy później...
A jednak pokazuje czas naświetlnia na górnym wyświetlaczu (w miejscu ilości zdjęć) - tylko po co przecież w nocy i tak nikt tego nie dojrzy, wyświetlacz szybko gaśnie - jak zgaśnie i tak się go ponownie nie włączy bo zdjęcie będzie poruszone a latarką przyświecić to raczej zły pomysł.
Specjalnie tak zrobili, że podświetlenie gaśnie. Przez to tryb BULB staje się bezużyteczny w warunkach, kiedy jest najbardziej potrzebny, czyli nocą. A problem rozwiązuje wężyk spustowy z podświetlanym timerem, za który Canon życzy sobie jednak ponad 400 zł, a zamienniki kosztują ponad 200... Tak się robi interes!
Ciekawe czy opcja stałego podświetlenia ekranu w trybie bulb (np jeśli włączony przed wykonaniem zdjęcia - nie gaśnie) była sporym problemem dla programistów.
To nie byłby żaden problem dla programistów. Dla księgowych już tak.
a wystarczy świecidełko z czerwoną diodą i już wszystko widać :)
patent wielokrotnie sprawdzony przy fotografowaniu nocnego nieba :)
Ja sobie ustawiam timer w telefonie.