-
Witam, zamierzam kupić jeszcze w tym roku jakiś dobry obiektyw najlepiej 70-200 f2.8 i nie mogę się zdecydować, co wybrać. Zależy mi na tym, żeby dobrze współpracował z Canonem 40D. Generalnie potrzebny mi on jest do robienia zdjęć na halach sportowych głównie siatkarskich. Mam kilka szkieł do wyboru i nie wiem, który wybrać:
Canon EF 70-200mm f/2.8L USM - tu odstrasza mnie trochę cena i brak stabilizacji, nie wiem czy nie popełnię błędu kupując go.
Sigma 70-200mm F2.8 APO EX DG HSM MACRO II
Sigma 70-200 F2.8 APO EX DG OS HSM
Czy może lepiej wybrać Canona 70-200/f4 z IS. (wydaje mi się, że jest za ciemny).
Może znacie jakiś inny, który byłby dobry.
I od razu mam drugie pytanie czy IS ma bardzo duże znaczenie w robieniu zdjęć na halach chodzi o typowe zdjęcia siatkarskie?
Wiem, że z tym, IS to głupie pytanie no, ale warto się zapytać niż wydać kasę na coś, co tak naprawdę jest niezbyt potrzebne.
Z góry dzięki za pomoc w wyborze.
-
Jak masz dość pewną rękę to spokojnie można robić na hali bez IS. Ja przy twoim dylemacie stawiał bym na 70-200/2.8. Świetne szkło a na sali 2.8 się przyda.
-
Nie rozumiem po co Tobie niby stabilizacja do zdjęć sportowych? Tu się liczy wyłącznie światło i szybki AF zatem jedyna rozsądna propozycja to 70-200/2.8 L USM.
-
Mam 70-200/2.8L bez IS i polecam.
-
70-200/2.8L.
Do zdjęć siatkówki IS się nie przyda.
Nie rozumiem czemu brak stabilizacji w tym obiektywie Cię odstrasza :-?
Co do ceny-można kupić używkę.
-
Też nie bardzo rozumiem czemu brak ISa ma odstraszać. Siatkę robi się i tak z czasami krótszymi 1/320s, jeżeli nie ma się problemów z układem nerwowym albo nie robi w mrozie to raczej na takim czasie nie rozmaże się zdjęć.
Sam robię duetem 40D+ 70-200/2.8 i nie narzekam. Choć nie powiem, i tak szykuję się do dokupienia 85/1.8.
-
Dziękuje uprzejmie za odpowiedzi.
Teraz wiem, że wybór C70-200/2.8. będzie dobrym wyborem.
Jeśli chodzi o IS to zastanawiałam się czy będzie mieć ono wpływ na jakość zdjęcia.
Ale w sumie ruchu nie da się zamrozić :/
Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
-
Ruch da się zamrozić albo błyskiem lampy albo krótkim czasem naświetlania, IS nic tu nie pomoże. Jeśli nie byłaby to siatkówka tylko msza w kościele to IS jak najbardziej choć to też zależy od emocji głoszącego kazanie :)
-
Szczerze?
70-200/2.8 i 85/1.8.
70-200/4.0 tylko ok.
-
Zdecydowanie f2.8 , na hali f4.0 bedzie czasem za ciemno , szczegolnie na ciemniejszych halach . IS nie przyda Ci sie praktycznie wcale . Ale poza hala IS jest przydatny na dlugich czasach .