halogeny mają wady i zalety, można je śmiało zastąpić żarówkami "fotograficznymi". Koszt 3 mocnych żarówek i oprawek zamknie się w 200złotych.
Wersja do druku
halogeny mają wady i zalety, można je śmiało zastąpić żarówkami "fotograficznymi". Koszt 3 mocnych żarówek i oprawek zamknie się w 200złotych.
halogeny: - zalety - są tanie. wady - problemy z temp barwną, brak regulacji mocy, cholernie się grzeją.
żarówki: - zalety - są tanie, wady - brak regulacji, brak dedykowanych modyfikatorów.
tanie lampki: zalety - są względnie tanie, posiadają regulacje mocy, mają dedykowane tanie modyfikatory, wady - modyfikatory nie pasują do poważniejszych lampek, moc wystarczająca do packshotów i ewentualnie portretów, zdjęć dzieci, tani plastik i ogólnie wykonanie chińskie w najgorszym tego słowa znaczeniu.
korona_PL powyżej zamieścił link do strony, na której opisane jest jak zrobić namiocik, jednak skłaniam się ku zakupowi zestawu.
Nie mając pojęcia o kosztach ( spodziewałem sie wiele wyższych ) starałem sie początkowo obejść to na około, co się jednak mija z celem.
Teraz mam dylemat typu: jaki zestaw w rozsądnej cenie, dajmy na to do ok. ~500 zł , jak szaleć, to szaleć heheh
zdecydować się na żarówki, czy halogeny ? co jest lepsze w praktyce ?
ze względu na koszty, chyba stół bezcieniowy nie wchodzi w grę w moim przypadku.
/ zmiana lapka chyba troszkę odsunie sie w czasie, ale mniejsza o to /
polecono mi statyw Slik 330 Pro - jak na moje oko wygląda dosyć solidnie,
i do tego książeczka polecona powyżej, czyli :
- Światło Nauka i Magia wydawnictwo Galaktyka autorzy Fil Hunter, Steven Biver, Paul Fugua ... którą na pewno będę miał niebawem.
drugą pozycję ( Still Life and Special Effects Photography ) sobie podaruje pomimo wielu ilustracji i zdjęć , bo mój angielski jest żaden
halogeny/żarówki - dają możliwość zaznajomienia się tanim kosztem z podstawami gry światłem ciągłym, co niezmiernie pomaga przy rozwoju i pracy z błyskiem. Jak spełnią swoje zadanie można je wkręcić w klosz/doświetlić garaż przy majsterkowaniu.
Problemu z balansem nie ma jeśli ktoś potrafi balansować, aparat jest tylko narzędziem. Samo się nie zrobi.
cześć,
conieco bawię się w zdjęcia przedmiotów ... rzeczy małe, wymiar do 20 x 20 x 20 cm.
jeżeli chcesz zacząć jakąkolwiek naukę musisz wydać ok 300,00 zł na podstawy: namiot + jakieś światło ... potem spędź noc nad zrobieniem zdjęcia jednego przedmiotu eksperymentując. Zobaczysz czym to się je, jak to działa i czego ci brakuje.
Nie zapominaj o obróbce na kompie...
Polecam książkę " Światło w fotografii. Magia i nauka", autorzy: Fil Hunter, Steven Biver, Paul Fuqua.
Jest sporo przykładów zdjęć studyjnych przedmiotów + schematy ustawienia oświetlenia...
Obecnie doszedłem do sprzętu za ok 2500,00 - 3000,00 zł i po zrobieniu kilkuset przedmiotów mogę powiedzieć, że zaczynam coś łapać i może bym się wziął za zlecenie z zewnątrz...
życzę powodzenia i wytrwałości