-
Też miałem taki sam problem jak Ty. Miałem C s-5 ( superzooma) i myślałem nad 500D zbierałem kasę, pojawiła się 550D i już byłem zdecydowany ale w MM obejrzałem 50D... i 50 w porównaniu do 550 to po prostu bez porównania. Też miałem rozterkę że filmy można w 550 nagrywać, ale zdecydowałem się na 50D, tydzień temu kupiłem. Wcale nie żałuje! Na razie tylko z 50mm 1.8 bo też studiuję i brak kaski ale wystarczy na początek. W planach zakup tamiego 17-50. Pozdrawiam i udanych zakupów.
-
Co do rozmiarów 550 to zawsze można dokupić grip, co do uszczelnień to zawsze pozostaje fotografować w pokrowcach, zresztą nawet jak by miał uszczelnienia to i tak lepiej uważać, na forum jest nawet temat o 7 która pokonał deszcz.
Ja osobiście jak miał bym teraz kupić nową puszkę u canona to wybrał bym 50d.
-
A ja polecam 550D. Kilka miesięcy temu zamieniłem 7D właśnie na 550D. AF w trybie śledzenia w obu aparatach jest tak samo nieprzewidywalny, a inne różnice między tymi korpusami jak dla mnie, są bez większego znaczenia. Mam teraz dwie 550D, które w sumie ważą tylko trochę więcej niż jedno 7D, ale za to praktycznie wyeliminowałem zmianę szkieł - przy jednej mam 17-55/2.8 IS, a przy drugiej 70-200/4L.
Co do ergonomii, to do wszystkiego można się przyzwyczaić - używałem już tylu aparatów różnych producentów, że nie mam z tym żadnego problemu, zwłaszcza, że ta w 550D jest całkiem przyzwoita.
-
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Wczoraj wybrałem się do Fotojokera pomacać jeszcze oba aparaty - niestety mieli tylko 50D. Muszę znaleźć jakiś sklep w którym będę mógł wziąć do ręki oba i porównać. 50D dobrze leży w dłoni - jedynie co to trzymając grip ciężko mi dosięgnąć do joysticka, poza tym nie wiem co ktoś myślał projektując włącznik w tym aparacie!! Rozumiem, że nie może być tak, zeby aparat wyłączył się przez przypadek, ale ten przełącznik jest wyjątkowo nie wygodny - ale to detal. W chwili obecnej skłaniam się bardziej do 50D, ale zobaczymy jak uda mi się pomacać i porównać 550D.
Pozdrawiam
-
Pomacaj 50D i jakąkolwiek puszkę xxxD - wymiary i wykonanie mają bardzo podobne. Bierz ten który lepiej Ci pasuje - fotki będą podobne. Co do gripa - dla mnie nawet w 5D bez gripa czegoś brakuje. Kwestia przyzwyczajenia i wielkości paluchów.
-
Ja mam od kilku miesiecy 500D. Dokupilem Gripa i teraz nie mam zadnych problemow z ergonomia.
550D wiele sie nie rozni od 500D ale tez niewiele od 50D. Moim zdaniem sa to bardziej kosmetyczno-ergonomiczne roznice.
Ja mialem dylemat czy brac 500 albo 40D czy dolozyc do 550 albo 50D. po testach i obmacaniu zostalem przy 500 + Grip. (zawsze duzo taniej)
Kiedy potrzebujesz lekki sprzet, sciagasz grip, podpinasz jakies uniwersalne szkielo (nawet kita ;) ) i masz zestaw lekki jak kompakt z ogromnymi mozliwosciami.
Na poczatku narzekalem na male rozmiary ale grip zalatwil sprawe, a w sytuacjach 'awaryjnych' odczepiasz gripa i masz maly lekki wypas sprzecik ;)
-
Dziękuję wszystkim za pomoc - dziś zakupiłem 50D i 50mm na start, jeszcze Tamronik i będę szczęśliwy ;)
Myślę, że będę zadowolony i nie przysporzy mi żadnych niemiłych przygód ;)