Nissin nie bedzie tak szpanerski jak Canon, ale na zdjeciach roznicy nie zauwazysz... Jedna i druga błyska.
Wersja do druku
Canon 430EX II zamówiony :)
Ponawiam pytanko o dyfuzor. Kupić taki za 15zł czy np. LIGHTSPHERE?
:/
Albo moze strzelic lampa w sufit, sciane, parasolke etc... Wiem... do tego potrzebna tajemna wiedza na temat uzywania lamp blyskowych, ale w zaskakujacej ilosci przypadkow wystarczy uzyc sufitu nad glowa zeby uzyskac swietne efekty. A w plenerze parasolki za 30pln, lub ewentualnie kawalka muru obok.Cytat:
2. Modelowanie światłem - tak jak koledzy wspomnieli - bardzo trudna sztuka bo lampa ma malutkie (co do powierzchni) źródło światła. Stofen tylko minimalnie pomaga, a na pewno nie zastąpi zrozumienia jak światło się rozprasza i odbija.
Prosze cie... wbudowane lampy powinni wogole zlikwidowac i zostawic tylko w modelach xxxD.Cytat:
3. Doświetlanie cieni w dzień. Ale do tego celu nawet lepiej nadaje się lampa wbudowana i zawsze jest pod ręką. Janusz podsunął żeby aparat odwrócić wtedy do góry nogami. Spróbuj a efekt naprawdę jest zaskakujący.
A lampa daje po pierwsze fajne efekty, po drugie o wiele wieksze pole do popisu niz jakis uber hiper super jasny obiektyw za pierdyliard kruzeiros, a w dodatku wychodzi o wiele taniej.
:). Kolega ja widać nie kupuje parasolki ani blendy :). Kupuje lampę :). Nie pytał też jak stosować lampę :). Ale oczywiście masz rację - zawsze skierowanie palnika w sufit daje świetny efekt :). Szczególnie gdy np jesteś ok 1 metra od modela i cienie na oczodołach dają świetny efekt ze "Zmierzchu" :). Jak widać nie ma jednej recepty na stosowanie lampy :). Zresztą - jest tutaj olbrzymie grono 100x lepszych ode mnie :).
Rzecz gustu. Tutaj dochodzimy do sedna co chce się osiągnąć. Krótki i ciemny obiektyw da radę z lampą - jeśli chcemy uzyskać efekt "kompaktowy". Nie ukrywam - sam mam lampę - zawsze przy sobie. Co więcej - mam chyba ze 3 lampy poza systemową - i pewnie będę ich używał. Ale akurat moja estetyka woli pracę w świetle zastanym.Cytat:
Prosze cie... wbudowane lampy powinni wogole zlikwidowac i zostawic tylko w modelach xxxD.
A lampa daje po pierwsze fajne efekty, po drugie o wiele wieksze pole do popisu niz jakis uber hiper super jasny obiektyw za pierdyliard kruzeiros, a w dodatku wychodzi o wiele taniej.
A co do lampy wbudowanej - faktycznie nie ma HSS, ale mimo wszystko jej używam w plenerze. Chociażby dlatego że oś jest dużo poniżej 430. Akurat takiego doświetlenia potrzebowałem.
Aha - gdybym dzisiaj wybierał to wziąłbym 580 v2 zamiast 430 v1. Ale kupowałem "na wczoraj" a w sklepie mieli akurat tylko to.
Pozdrawiam...