Odpowiedziałem "tak".
Kolejne zdanie (oddzielone pustą linią) odnosiło się do pierwszej części Twojej wypowiedzi :)
Wersja do druku
Odpowiedziałem "tak".
Kolejne zdanie (oddzielone pustą linią) odnosiło się do pierwszej części Twojej wypowiedzi :)
Co sądzicie o tych tele, bo 2.8 L dość droga:
http://allegro.pl/item1184525960_fot..._ld_macro.html
http://allegro.pl/item1193493113_btf...g_macro_c.html
Wydaje mi się, że to trąci lekkim nonsensem - 1-ka Canona i kompromisowe szkła. Od kompromisów jest seria xxD, do której przykręcasz co chcesz, EF-sy, EFy, od 200 zł do 10000 zł, zależy ile masz. A tu próbujesz pogrzebać najlepszy reporterski AF Canona przez wolny lub pudłujący AF obiektywów, wcale nie tanich zresztą. Może rzeczywiście lepiej sobie bagnet w 18-55 przypiłować?
Crop 1.3 + obiektywy pełnoklatkowe wg marketingu Canona miały zapewnić wysoką jakość obrazka przez eliminację (fizyczną i nieodwracalną) brzegów obszaru obrazowania. Oczywiście kosztem zawężenia kąta widzenia.
IMHO pierwszym tanim sensownym obiektywem dla 1d3 jest 16-35/2.8, choćby i wersja 1. Z tele - canonowskie 70-200, najdroższe na jakie Cię stać.
Jeżeli zamierzasz kupować tańsze obiektywy, przemyśl po prostu kupienie starego 20d - będziesz miał w obiektywach szeroki i sensowny wybór cenowy. Alternatywą jest niestety wiocha lekka pt. piłowanie bagnetu ;)
Dzięki, ale mogłeś sobie darować.................
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
"To brak krycia przez obiektyw pola obrazowania matrycy." - tak właśnie można nazwać winietę :) To, że nie występuje tylko na rogach nie znaczy, że nie jest winietą :) Można ją jeszcze inaczej zdefiniować, ale mniejsza. Najgorsze jest właśnie to, że można się jej pozbyć tylko przez crop, bo zabawa z np. pędzlem korygującym nie ma sensu.....
Nie. Winieta to spadek naświetlenia w stosunku do środka kadru. KAŻDY obiektyw winietuje i to nie tylko w rogach. Na cropie obiektyw FF też winietuje tylko mało, prawie niezauważalnie. Z fizyki, optyki wynika, że w jakiejkolwiek odległości od środka soczewki światła jest mniej i ubywa go ze wzrostem tej odległości.
Brak krycia - to brak krycia a nie winieta. Fisheye circular 8mm na FF ma brak krycia czy winietę?
Na początek do 1D wystarczy 17-40 i 70-200. Oba w f/4, oba szybkie, porządne mechanicznie i ostre na tych matrycach. No i każdy z nich kosztuje po ~ dwa kafle, czyli nie tak dużo jak na dobre szkło.