to tez jest ciekawe rozwiazanie :) nawet bardzo
Wersja do druku
to tez jest ciekawe rozwiazanie :) nawet bardzo
Tyle że porównujesz tutaj zupełnie inne szkła, na dobrą sprawę.
Na 40D 28mm to standard, 24L zresztą podobnie.
Na FF odpowiednikami tych szkieł są 50mm f/1,4 i 50mm f/1,2 L.
Ja bym przesiadł się na 5D na twoim miejscu, tyle, że zamienił obiektyw na jakieś "pinćdziesiąt" albo "czydzieścipińć" milimetrów - chociaż 35 f/2 to podły żart ze strony canona.
dobrze - chyba jednak zostane przy 40D..ale nadal kusi mnie lepszy obiektyw. zapytam moze tak - 35L czy 24 1.4 ale pierwsza wersja? na chwile obecna mam 28mm 1.8 i jest dla mnie standardem = zoom nozny w pelni mnie satysfakcjonuje gdy pomyle co czeka mnie po przegraniu zdjec na kompa;d
właśnie też bym chciał usłyszeć o różnicy w obrazku..
nie piszcie o wielkości puszki czy ogólnie ergonomii (kółko, itp.) ani o celności AF itp. tylko o obrazku..
miałem zarówno 350D jak i 40D i po przejściu na 40kę byłem zniesmaczony tym co w obrazku daje ta puszka - 350ka daje bardzo fajny obrazek - w 40tce przy tej matrycy dali wg mnie nie taki jak potrzeba filtr i do tego pikseli za dużo - w 350tce rozłożenie pikseli i odległości pomiędzy nimi na matrycy są takie same jak w 5d1 i to jest naprawdę widać.. nie trzeba wyostrzać za bardzo i widać tą "plastykę" chociaż to CROP.. oczywiście 40d ma swoje zalety (fpsy, af i ergonomia) ale obrazek IMHO daje ładniejszy 350d.. 24L to super szkiełko i z dowolną puszką będziesz z niego zadowolony ;)
napisz jeszcze co focisz ale skoro chcesz szerokich stałek to raczej ptaków ani sportu nie..
artus :) no ciekawa odpowiedz:) wniosles bardzo duzo do poruszanego tematu:) dzieki wielkie
generalnie szukam uniwersalnego szkla :) kiedys mialem zoomy, teraz mam jedna stalke 28mm 1.8 i powiem Tobie ze zoom nozny odpowiada mi jak najbardziej - tym bardziej gdy mam swiadomosc ze po powrocie do domu jakosc mnie powali :)
tak wiec co do cropa:) 35 czy 24? :P ktory ma wieksza winietke?
Odpuść sobie kolejne szkło pod kropa, sprzedaj 40D i 28mm, kup 5D tak jak już ktoś wcześniej napisał i do tego 50mm f1.4 i dopiero wtedy ujrzysz znaczną różnicę w obrazku na plus (zakładając że chcesz pozostać przy obiektywie standardowym).
Pozdrawiam
40D z dobrymi szkłami jest dobre, zbieraj na szklarnie i nie zawracaj sobie głowy.
Taka mała uwaga odnośnie - 350d ma to samo upakowanie co nowa piątka. Słyszałem głosy że 400D miał lepszy obrazek niż 40D, mi w sumie on pasował, ale fakt, rewelacji nie było.
Za to odjazd z ostrością fot miałem na 1DIIN - 8mpix na 1,3 cropie, tu nawet pięćdziesiątka plastikowa dawała żyletę, że ho, ho.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Potwierdzam, jest totalny odjazd w plastyce fot. 28 jest fajnym obiektywem, ale 50 na FF to jest to.