24 70 f 2.8 L na reportarz ubieranie kosciol ; 70 200 f 2.8 i 2.8 is i 2.8 is II maja zaporowa cene na ten czas wiec 70 200 f 4.0 is i heja
Wersja do druku
24 70 f 2.8 L na reportarz ubieranie kosciol ; 70 200 f 2.8 i 2.8 is i 2.8 is II maja zaporowa cene na ten czas wiec 70 200 f 4.0 is i heja
Zapytam z ciekawości...
Czy F/2.8 wystarczy na focenie w kościele bez lampy?
Jakie iso w 5DmkII jest maksymalne do wywołania późniejszych odbitek?
hehehe a to dlatego, ze w canonie jest w czym wybierac ;)
gdybys przeszla np. na system sony, to nie mialabys takich dylematow :lol:
Gratulacje! :-) Zazdroszczę tego momentu, ale pocieszę Cię, że będą jeszcze lepsze, jak zaczniesz z niego wyciągać rzeczy niemożliwe ;-)
A tak bardziej serio. To są moim zdaniem dwie drogi, albo kolejno, po drabince, albo od razu do najlepszego.
Zakładając, że jesteś już po pewnej drodze - proponuję od razu
35 1.4L i 85 1,8 USM.
Z ogrooomnym naciskiem na to pierwsze magiczne szkiełko :-)
Porady zaraz zmienią się w dyskusję "mój zestaw marzeń" :)
Czyli w ciemnym kościele bez lampy ani rusz.. :(
Ogólnie podobają mi się zdjęcia ze światłem zastanym, mają one specyficzny klimat. Jednakaże minimalany błysk lampy dla zniwelowania cieni też jest wskazany. Zatem nawet przy 1.2 prosi się o minimalne dopalenie flashem.
@ iREM - brałam to pod uwagę ale czy 85mm na FF to nie za krótko?
Czasem za krótko czasem nie, niekiedy to i 200mm jest za krótkie trzeba wiedziec i zdac sobie sprawę z ograniczen ;] Albo planować tak klatki zeby nie było za krótko;]
24-70 i 50 1.4 (ew. 35 1.4) na początek. Z czasem sytuacja bardziej Ci się wyklaruje i być może coś dokupisz, a coś sprzedaż.