A ile wg ciebie ma pokazywac? Lampa nie ma stopnia pokazywania ogniskowej co 1mm :roll: . Moze pokazac albo 35 albo 50, wiec gdy ustawisz szklo na 40 to masz blizej do 35 czy do 50?Cytat:
Zamieszczone przez Robson01
Wersja do druku
A ile wg ciebie ma pokazywac? Lampa nie ma stopnia pokazywania ogniskowej co 1mm :roll: . Moze pokazac albo 35 albo 50, wiec gdy ustawisz szklo na 40 to masz blizej do 35 czy do 50?Cytat:
Chcesz powiedzieć że lampa pokazuje co 15mm.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
lampa nie ma płynnego zoomu tylko stopniowy, pokazuje 14 mm przy wyciągniętym dyfuzorze a potem 24, 35, 50, 70, 80 i 105 i tyle...Cytat:
Mówisz że balans bieli zawodzi? To ciekawe by myslałem że ETTL-II umożliwia właściy bazans bieli.Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
też się zdziwiłem zrobiłem dwa zdjęcia pod rząd z różnym ISO i kolor był inny...Cytat:
Zamieszczone przez Rootsman
Tytus - a pomijając walory estetyczne - co sądzisz o obu lampach ??
W okolicy świąt będę kupował lampę, i właśnie zastanawiam się: Sigma czy 430EX. O Sigmie słyszałem, że niewiele tylko ustępuje 580-tce, no i ma fotocele. O 430-tce nie wiem w zasadzie za wiele (w ogóle o lampach nie wiem za wiele), ale lampę kupuje się raz na dłuuuuugi czas i chciałbym wybrać jak najlepiej. Co proponujecie ?? Mam 300D.
Pozdrawiam
Woyd
Dzięki - poniał.Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
Sigme.Cytat:
Zamieszczone przez woyd
Bedziemy produkowac kolejny zabobon na domyslach jak z pomiarem odleglosci czy zaczniemy czytac co jest co?Cytat:
Zamieszczone przez Rootsman
http://www.cps.canon-europe.com/arti...00221&pageId=2
Jak sie wczytac najpierw w ten krotki akapit to wychodzi ze jednak ta funkcja nic nie umozliwia z tego co niektorzy tutaj wypisuja.
Pragne najpierw zauwazyc ze calosc odnosi sie do "during continuous shooting" (walenia seriami). Caly numer polega na kompensacji "plywania" koloru swiatla ze strony lampy wywolanego spadkiem mocy i napiecia (jak lampa nie nadaza sie ladowac do pelna). Funkcja skierowana przedewszystkim do PRO walacych calymi buforami gdzie lampa ledwo nadaza sie ladowac, co powoduje ze pol fotek "z jednego bufora" odstaje kolorem.
Jak widac nie do tego zeby przy kotlecie biale bylo biale czy juz magii jakoby lampa byla w stanie blyskac w innym kolorze i stosowac sie do otoczenia. Wlasciwy balans bieli zalezy od wiekszej liczby czynnikow jak tylko koloru swiatla z lampy. Nawet majac ta informacje nadal reszta to domysly i sprytne algorytmy. W praktyce drobne zmiany kadru powoduja inne wyniki obliczen i efekt w postaci inaczej dobranego WB. Canon jeszcze w miare, ale innym firmom trafialy sie tutaj czeste wpadki powaznych odchylek na awb mimo minimalnych zmian warunkow.
Jak juz wiemy co jest co to czemu sie zmienia WB po zmianie ISO?
Bo sie zmieniaja proporcje. Zmieniles ilosc swiatla zastanego do swiatla z lampy o 4 razy! Jak sie machniesz w ilosci jakiejs przyprawy do zupy 4 razy tez bedzie inaczej smakowac ;)
i na tej zasadzie jak zrobisz fotę na 1/60s i f2,8 to masz biało a jak 1/8s i f2,8 to masz żółto, bo tak właśnie mam.....Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK