-
Po wszystkich dylematach dokonałem zakupu 5D jednak w wersji mk1. Teraz jednak zastanawiam się czy dokupić do tego C50/1.4 czy moze C35/2+EX430II
W 5-tce brakuje mi teraz szerokiego kąta. C28/1.8 jest na tą chwile poza zasięgiem, a wymienione obiektywy i lampę mogę kupić w podobnej cenie. Jednak nie wiem co lepsze jakość 50-tki czy może jednak dodatkowa lampa i w rezerwie 35-tka?
Proszę o jaką sugestię.
-
28/1.8 jest moim zdaniem mocno średnie na FF w rogach...
Jeśli miałbym ograniczyć się do dwóch stałek, to jeśli chodzi o ogniskowe, to były by to 35 i 85. Także ja bym brał 35/2, tym bardziej, że 85/1.8 już masz.
Zastanów się czy druga lampa jest Ci na prawdę potrzebna. Może lepiej do skarbonki na 35L?
-
Jak brakuje Ci szerokiego kąta to 35/2 jest dużo lepszym wyborem niż 50/1.4
28/1.8 na FF faktycznie potwierdzam - po rogach nie za fajnie(kolega miał na 5DII i sprzedał) a 35 i 85 to 2bardzo fajne ogniskowe na FF.
Druga lampa? a jest Ci niezbędna? To ma sens jeżeli dokupisz wyzwalacze, i jakieś modyfikatory typu softboxy, gridy, blendę itp. i zabawa w strobing. Ale lampa zupełnie jako zapas? Dla mnie bez sensu chyba, że jesteś fotoreporterem ale to i u nich nie tak często spotykane.
Ja bym wziął 35/2 i odkładał kasę na coś innego ;-) (może wycieczkę? ;-) )