a no i tu sie myslisz, bo stalki mam od niedawna i nie jestem ich zwolennikiem. W zasadzie mamt tylko 1 stalke, bo 50tka byla przejsciowa - byla za wasko dla mnie. Na plazy zawsze mialem na body 55-250 i jestem zwolennikiem zoomow ale nie 18-200 :)
Wersja do druku
Miałem przez miesiąc 18-200 i 55-250 równocześnie. Żadnej przepaści między tymi obiektywami w zakresie tele nie stwierdziłem, a to, że można było przekręcić tego pierwszego do zakresu pełnoklatkowego 28mm bez zmieniania obiektywu było dużo wartym bonusem.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
W ogóle szermowanie takimi określeniami jak "przepaść" zawsze mnie śmieszy... :)
Dzięki za odpowiedzi.
I jeszcze dla upewnienia się chciałbym zapytać o ostrzenie w obiektywie 18-135, tzn. czy ostrzy w środku obiektywu (jak przypuszczam) czy też "kręci mordką"(czego bym nie chciał)
Pozdrawiam,
Hladon
Już sprawdziłem, ostrzy w śroku.
Oba żury więc wybierz z większą ogniskową nie będzie trzeba tak blisko podchodzić :)
witam. jestem zaineresowany kupnem canona 18-135. czy jednak warto? jak mam nie duży budżet... Czy lepiej poczekać i uzbierać na 18-200??
Jak nie masz dużego budżetu, to chyba nie kupiłbym żadnego z nich. Wysilać się finansowo, żeby kupić coś, co daje Ci jedynie wygodę braku przepinania szkieł... to bardziej pasuje mi do takich spasionych bogoli jak ja :D
Poważniej mówiąc: 18-55is + 55-250is.
Posiadam 18-135, czytałem trochę recenzji w necie i jak za tą cenę to dobre szkło... ostatnio także optyczni testowali...
a w moim odczuciu miły, spacerowy zoom - zawsze jest przypięty do body ze względu na swoja uniwersalność.
Dokładnie. Bardziej racjonalny wybór.Cytat:
Zamieszczone przez MariuszJ[...