Chyba D 3000, bo D 300 to już górna półka (prawie 5 tys. PLN).
;-)
Wersja do druku
@Jedrzej79: tak zgadza się:) moja kolejna literówka :)
[QUOTE=marcinko;804109]
1 miejsce C 450D
2 miejsce C 1000D
3 miejsce N D300
QUOTE]
a moze przekonaj kumpla niech dolorzy 400 zl i kupi pentaxa k-x + 18-55
moim zdaniem sporo lepszy od w/w aparatow
w tej klasie aparatow nie znajdzie niz lepszego za te pieniadze
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/pe...m-czarny.bhtml
pozdrawiam
niech sobie 'kumpel' ;-) kupi używanego 20/30D albo kompakta
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
zawsze bawią mnie tematy w których ludzie podają jakieś najniższe możliwe stawki za które cieżko mogą kupić dobry kompakt (albo najtańszą lustrzankę amatorską) i potem kręcą nosem jak ktoś im używki zaproponuje :)
to ceny obiektywów pentaxa są jakoś wyższe?? jak porównujesz cokolwiek z pentaxa to przykładaj do canonowych eLek a nie do najtańszych szkieł - pentax umie robić naprawdę świetne szkła... i trzeba popracować z tym systemem żeby wiedzieć o czym mówię.... dodatkowo jakość KIT obiektywu zwłaszcza II generacji który jest w zestawie bije na łeb canonową klasę średnią a porównywanie do KITa canonowego w ogóle nie wchodzi w grę.
ale mi wyszło niegramatycznie - miało być tak:
zawsze bawią mnie tematy w których ludzie podają jakieś najniższe możliwe stawki za które mogą kupić jedynie dobry kompakt (albo najtańszą lustrzankę amatorską) i potem kręcą nosem jak ktoś im używki zaproponuje, albo że w najtańszej lustrzance AF jest słabawy.
A soniaczka nikt nie poleca ?
SONY A200+18-70 od 1499zł na ceneo.
Używałem k200d prawie 2 lata. Nie uważam,żeby kit pentaxa różnił się pod względem jakości fotek od canonowskiego IS. Dokładnie to samo. Jedyne co to stare kity dodawane do k200d były lepiej wykonane. Te które dodają już do k-x są tak samo plastikowe jak canonowskie i wszystkie inne.
Tak jak piszesz. Pentax robi udane szkła. Tylko mówimy o gościu , który chce wydać na puszkę z kitem 1500 zł. A ty wylatujesz z porównaniami do elek. Pentax dla amatoró nie chcących wydawać kroci na obiektywy nie ma do zaoferowania nic poza kitami.
Canon ma szkła topowe, ale również coś taniego i przyzwoitego optycznie dla ludzi, którzy chcą użyć sobie np. jasnej stałki (28 czy 50, ew. droższej 85) za małe/stosunkowo małe pieniądze. A taki zestawik stałek (podobny) u Pentaxa to grube tysiaki.
Także proponować Pentaxa osobom, które z trudem wydają 1500 na sprzęt to nieporozumienie. Bo pewnie prędzej czy później większość chce sobie pofocić czymś jasnym i niezłym optycznie.
psl - jakbyś przeczytał ze zrozumieniem co napisałem to by nie było tematu
sprocket73 - soniak a200 to jakość kompakta raczej niż lustrzanki