bzdura. zmienia dokładnie o crop. było to wielokrotnie wałkowane. gdyby było tak jak piszesz, to strasznie głupio wyglądałyby zdjęcia z kompaktów z ogniskową 5mm.Cytat:
Zamieszczone przez kocis
Wersja do druku
bzdura. zmienia dokładnie o crop. było to wielokrotnie wałkowane. gdyby było tak jak piszesz, to strasznie głupio wyglądałyby zdjęcia z kompaktów z ogniskową 5mm.Cytat:
Zamieszczone przez kocis
przecież to jest raczej test wizjera niż obiektywu. Jednym z parametrów wizjera jest to, jak powiększony jest obraz z 50mm względem rzeczywistościCytat:
Zamieszczone przez pazurek
Lepiej nie zmieniaj tego okulisty, oko nie nie obiektyw i przy zmianie ogniskowej nie musi robić zooma. Ta zdolność to akomodacja, pozwala na zwiększanie refrakcji (zdolność skupienia promieni) układu optycznego oka. Czym zatem to jest jak nie zmianą ogniskowej?Cytat:
Zamieszczone przez MarekC
Pisałem o własnościach obiektywu, a nie parze obiektyw-matryca. Kompakty z ogniskową 5mm rzutują obraz na matrycę o przekątnej odpowiednio mniejszej.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Natomiast wielokrotność wałkowania tematu na forum nie zmienia prawa fizyki.
To niby co pozostaje bez zmiany? Co daje sam obiektyw bez matrycy? Ogniskowa, jasność, ok. Ale pole widzenia, perspektywa, zniekształcenia już zależą od całości. Czyli obiektyw 50 w cropie da taki sam obraz jak 80 w ff (poza GO).
Z tego co mi wiadomo --> około 45mm.
Z rtubsza tyle, co ogniskowa heliosa. ;0
Crop to "tylko" wyciecie fragmentu obrazu rzucanego przez obiektyw, parametry optyczne pozostaja takie same:
Roznica jaka daje "prawdziwa" zmiana ogniskowej jest opisana ponizej:
http://fotohobby.terramail.pl/makro/sprzet_makro.htm
Powoli jednak wchodzimy na teren zarezerwowany przez nowych na forum expertow od fizyki i optyki, moze wiec oni sie wypowiedza? :roll:
Pazurek, sprecyzuj "parametry optyczne". Inaczej post jest bez sensu. Przecież Twój obrazek równie dobrze opisuje Crop jak zmianę ogniskowej. Nawet kiedyś wyjaśniałem to na przykładzie.
Myślę, że fotka zamieszczona przez pazurka wyjaśnia wszystko.
A o oku i jego właćciwościach optycznych można się dużo dowiedzieć na:
www.oko.info.pl
A widziales kiedys taki efekt w filmach - najazd kamery z jednoczesnym zmniejszeniem ogniskowej? Pierwszy (najczesciej jakis zdziwiony/zaskoczony bohater) plan sie praktycznie nie zmienia, za to zwiekszajacy sie kat widzenia ma wplyw na tlo.