wg. mnie winetowanie to nie taki wielki problem - w niektorych przypadkach nawet powiem ze zdjecia maja fajny klimat jesli pojawia sie mala winetka/winietka ?? no pod warunkiem ze nie na autostrady :D
Wersja do druku
wg. mnie winetowanie to nie taki wielki problem - w niektorych przypadkach nawet powiem ze zdjecia maja fajny klimat jesli pojawia sie mala winetka/winietka ?? no pod warunkiem ze nie na autostrady :D
W fotografii, którą wykonuję prawie zawsze dodaję jakąś delikatną winietę. Klienci bardzo to lubią. Nikt tego nie widzi. Inna sprawa, że wtedy to ja decyduję gdzie i jak mocną winietę nałożę.
Z drugiej strony: przecież programy do wywoływania RAW mają możliwość usunięcia winiety obiektywu. Chyba już widziałem takie cudo, gdzie się wybierało się z listy rodzaj szkła a program robił resztę.
Cytat:
Zamieszczone przez oskarkowy
Na pewno przeczytales drugi link z pierwszego postu?
Zdechl, zawisl - to wg mnie nie duperela. I to nie z powodu niekompatybilnosci ze szklami czy 24-105.
Podobno takich sytuacji bylo juz wiecej.
Co do "tego cuda" - nie probowales pluginu PTLens? Jest darmowy a robi cuda wlasnie - dodaje lub usuwa winiete i koryguje dystorsje dokladnie na bazie szkla jakie mu podasz - z exifu zgarnia sobie odpowiednia ogniskowa uzyta.
Jedna wada - trzeba ta akcje PTLensem wykonac przed jakimkolwiek przycinaniem zdjecia bo po mocnym przycieciu potrafi tylko zepsuc.
Czytałem.. Mam nadzieję, że to problem pojedynczych egzemplarzy. IMO nie ma się czym przejmować. A jakby co, to na razie mam jeszcze 20D, więc w zupełnie skrajnej sytuacji 5tka poszłaby na serwis. Myślę jednak, że to totalne ekstremum.
CO do PTlens: widziałem gdzieś screeny. Na pewno to fajne narzędzie. Dobrze, żę darmowe. Jeśli będzie trzeba, to się z nim zaprzyjaźnię.
Jesli masz kase to spokojnie bierz 5tke bedziesz mile zaskoczony kiedy zauwazysz po jakims czasie ze niepotrzebujesz lampy blyskowej :) a jakosc obrazu jest wyraznie lepsza od 20stki, zrobilem troszke fotek i niezawiesil mi sie ani razu, moge tez pochwalic automatyke ostrosci jest narescie sooper trafia w dyche sczegolni ekiedy robie na bardzo malej glebi i to jest piekneCytat:
A wg mnie problem firmware - w 20D bywalo podobnie. Ciekawe kiedy pierwszy update i czy bedzie rownie "udany" jak pewien slynny killer-update do 20D ;)Cytat:
Oj pobaw sie nim... ja nim masowo w akcjach winietki czasem dodaje jak mam kaprys a przy okazji beczuszke 17-35 ladnie poprawia :) (17-40 ma mniejsze dystorsje).Cytat:
CO do PTlens: widziałem gdzieś screeny. Na pewno to fajne narzędzie. Dobrze, żę darmowe. Jeśli będzie trzeba, to się z nim zaprzyjaźnię.
A mnie nadal siedzi w głowie 1d Mk II N. Chciałbym gdzieś znaleść testy szumów z tej matrycy najlepiej w porównaniu z 20D - może potraficie mi pomódz i podesłać jakiegoś linka ??? Podtrzymujac moje podejście, że nadal nie potrzebuję większej matrycy ( brak zleceń na fotografie reklamową) marzy mi sie wkońcu puszka porządnie wykonana i pewna bym nie myślał, że może własnie teraz padnie i zawitam do serwisu. Wszystko może paść ale 1 D MK II raczej ma dłuższą żywotność. JAk to jest z moim twierdzeniem? Czy rzeczywiście z matrycy Id Mk II N, która jest większa od tej w 20D a mająca tą samą rozdzielczość uzyskam mniejsze szumy ??? To dla mnie dość ważne. Oczywiście w druga stronę - czy przy ISO 50 tez będzie dużo lepiej niż przy 100 w 20D ????
Większa matryca to mniejsze szumy przy tej samej rozdzielczości. To nie tylko fizyka, sprawdzałem na iso 800 w tym bez N. 20D wypadał dużo gorzej.Cytat:
Zamieszczone przez DarekSzu
Co do iso50 i 100, to już chyba jakieś zboczenie. Przecież nie masz najmniejszej szansy zobaczyć tego na odbitce. No chyba, że dla Ciebie najważniejsze jest 500% na ekranie 22'' :mrgreen:
Darku, czy naprawdę przemyślałeś ten ruch? Chrzanić ilość pixeli, ale normalne ogniskowe w obiektywach to chyba argument nie do odrzucenia.. Przynajmniej przy tym, co robimy..
Jarku nadal mam wielkie dylematy ..... bo i różnica w kasie sporawa. A mam pokrycie w L kach cały zakres od 17 do 200 więc nie przeraża mnie crop 1,3. JArku - masz już swoje 5D ??? ja dziś lukałem body i gripa - nic innego niż 20D w dotyku tak na szybko - ale tylko z zewnątrz. Sam nie weim - skoro 5D miało by mi winietować z uwagi na FF ..... same dylematy chyba muszę ciut jeszcze odczekać. Na razie otrzymuję oferty lisingowe :)
Gdzie znalazłeś gripa do 5D? Nigdzie nie ma..
Daj znać skąd jesteś, może uda nam się jakoś spotkać i pogadać.