exactly :-)Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Wersja do druku
exactly :-)Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Niestety nie moge się z Toba zgodzić :(Cytat:
Zamieszczone przez Jac
jak wyobrazasz sobi np. fotografowanie analogiem w sztucznym zastanym (słabe żarówki). Oczywiście sa specjalne klisze i/lub filtry ale IMHO nigdy nie dobierzesz w ten sposób kolorów dokładniej niz w cyfrze po DOBRYM skalibrowaniu WB.
AWB może i jest dobry ale tylko w warunkach typowych lub przy uzupełnianiu fleszem. Przy żarówkach nie daje rady i lepiej u ć karty lub na szybko stałego ustawienia K~3000.
Osobiście używam szarej karty Kodaka (takiej z allegro) i jest OK.
Balans bieli można ustawić i na powierzchnię białą i szarą. Na wielu forach doradzają korzystane z szarej bo przy białej łatwiej o niechciany zafard.
Sorki za uwage, ale rozumiem że tego typu wątki czyta wielu nowych użytkowników cyfraków i moga z Twojej wypowiedzi wyciągać mylne wnioski.Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Niestety nie jest prawdą że odwzorowanie kolorów można korygować post factum w sposób bezstratny. Dotyczy to przede wszystkim JPG ale również RAW.
Jeśli błędnie ustawisz balans bieli podczas fotografowania to składowe koloru porozjerzdżają Ci się we wszystkie strony i część informacji (w światłach i cianiach) może zostać bezpowrotnie staracona (nie zarejestruje sie na matrycy). Potem żadne kombinowanie w PS czy nawet w C1 PRO nie przywróci tych informacji gdyż po prostu ich tam nie ma!
Najlepszy sposób to:
1. ustawiamy balans bieli i ekspozycję
2. robimy zdjęcie
Oczywiście AWB jest po to żeby go używac i absolutnie nie neguję jego przydatności, należy miec jednak świadomość jego ułomności i częstej niemożności bezstratnej jego korekcji.
Pozdrawiam.
Cytuje Twoje (Jac) słowa:Cytat:
Zamieszczone przez Jac
"no kurde blaszka... 170... jak dla mnie nie warte swojej ceny... wole sobie kazde zdjecie w szopie ustawic ... i tak robie tylko w raw'ach... moze bym sie zastanowil jak bym robil jpg... ale tak to nie ma sensu... jak dla mnie"
Jeśli to jest Twoje zdanie na temat przydatności to gratuluję wiedzy. A wiocha dlatego że na innych forach z reguły jak ktoś odpowiada to ma coś mądrego do powiedzenia a nie błaznuje...(to do tych felg..)
a inne wypowiedzi z cyklu (inny kolega ekspert): "No nie moge, 170 pln za taki breloczek?" to też merytoryczne jak diabli...
nie ma co sie sprzeczac i goraczkowac - mam podobne zdanie, ze 170zl za cos takiego to lekkie przegiecie i jedny co mi sie chce, to posmiac z tego ;) tak wiec wybacz autorze, pomimo dobrych checi czasem po prostu gore biorac emocje.. w tym przypadku tego typu ;)
nie neguje przydatnosci tego "urzadzenia", bo zaoszczedzic moze nieco czasu przy pozniejszej obrobce... no ale to samo mozna wykonac samemu wycinajac sobie kawalki plexi i zrobic z nich breloczek do ustawiania balansu bieli ;)
Poustawiajcie sobie WB wg takich płytek z plexi albo spróbujcie usunąć zafarb - życzę powodzenia....Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
Ostatni obrabiałem około 1000 zdjęć z Chorwacji i wielu przypadkach (gdy AWB zawodził) gdy ustawiłem manualnie WB to niektóre robione w tym samym świetle tylko przedstawiające inne motywy były trochę nie tego. Najgorzej jest z kolorem skóry - gdy AWB zawodzi można długo kombinować z Temperature/Tint.
Tutaj mam płytki które mają wzorcową charakterystykę i jedyne co muszę zrobić to machnąć 1 fotkę więcej.
Nie neguje WB jako narzędzia do twórczych zabaw. Mnie zależało na możliwie wiernej reprodukcji kolorów i na tym żeby uzyskać ten efekt szybko i pewnie.
Nie polemizuję z tym że komuś szkoda kasy na dobre wzorniki ale argumenty że można se wydrukować albo zrobić z pleksi są śmieszne...(wydać kupę kasy na DSLR i szkła po czym szczypać się na 170zł)
Och, ach, ale po mnie pojechales. :roll: Jakbys doczytal reszte mojego postu to bys zauwazyl link do aukcji na ktorej mozna kupic szara karte kodaka (nie zadne plexi czy zadrukowana na szaro kartke papieru). Zaczales ten watek bo chciales sie pochwalic swoim nowym zakupem - moze chociaz pokazesz w czym jest lepszy Twoj breloczek od szarej karty kodaka, bo sama przydatnosc posiadania jednego lub drugiego jest chyba dla wiekszosci oczywista.Cytat:
Zamieszczone przez mirhon
Nie neguje szarej karty kodaka. Ten "breloczek" jest po prostu bardziej uniwersalny i trwały. Bawią mnie tylko posty z cyklu zróbe se sam...plexi lub wydrukCytat:
Zamieszczone przez pazurek
Tam też chyba jakieś leworęczne siedzą co se nie potrafią z plexi wystrugać ;-) :
http://www.luminous-landscape.com/re...s/whibal.shtml
Hmm ma ktos linka do manuala "jak to działa" ? :)
Posłużę się cytatem ze strony producenta:Cytat:
Zamieszczone przez ripek
"Whibals provides 2 shades of Gray so that even if the exposure is off, either the White or one of the two the Gray Cards can be used for proper White Balancing"
Masz dodatkowo neutralne wzorce dla bieli i czerni zatem możesz usunąć zafarb korygująć na kanałach RGB.
Na ich stronach masz trochę przynudnawe video-tutoriale.
W najprostszym przypadku sprawa wygląda tak :
1. Wyciągasz ręke z "bryloczkiem" i jeśli ogniskowa pozwala to robisz fotkę.
2. Robisz foty - jeśli zmieni się świałto p1
Twój workflow wygląda później tak wczytujesz zdjęcie z bryloczkiem ustawiasz WB wybierając szarą płytkę - kopiujesz ustawienia RAW i wklejasz do pozostałych zdjęć (tylko WB) oszczędzając kupę czasu...(tak ja robię w Adobe Bridge)