Micles skąd ty możesz wiedzieć co wie doświadczony fotograf? Mało tego skąd możesz wiedzieć co wie zwykły fotograf? Coś tam możesz przypuszczać lub gdybać. I tyle.
Wersja do druku
Micles skąd ty możesz wiedzieć co wie doświadczony fotograf? Mało tego skąd możesz wiedzieć co wie zwykły fotograf? Coś tam możesz przypuszczać lub gdybać. I tyle.
Mam z pewnymi styczność i wiem co wiedzą, bo się ze mną dzielą wiedzą. A w tym wypadku przedstawiłem dość niepodważalny fakt, że lepiej za wczasu ustawić na puszce WB, który będzie finalny, by się nie okłamywać fałszywym histogramem.
Zawodowy fotograf poza tak zwaną wiedzą, którą ja nazywam doświadczeniem owszem może się podzielić lub nie. Ale nie podzieli się intuicją, która jest równie niezbędna jak wiedza i doświadczenie. To dzięki niej zawodowy fotograf będzie dobierał ustawienia. I jednoznacznie jak nie można postawić między zawodowcami znaku constans tak i uściślić ustawień.
Vitez - przyznaj mi rację, bo Sergy nie da spokoju :P
Pokazuje histogram jpga, nie RAWa.
Właśnie dlatego że pokazuje histogram jpga, nie rawa.Cytat:
(a także Highlight warning, który wg mnie powinien wyświetlać się już przy przepałach w jednym z kanałów) zależy od ustawionego w aparacie WB
To użyje światłomierza a najbogatsi pro również kolorymetru (szczególnie przydatnego przy zdjęciach produktów by ustawić WB odgórnie i nie bawić się w obróbkę).Cytat:
i jeżeli bardzo mu zależy na poprawnej ekspozycji/braku przepałów (najczęściej kanału czerwonego), to
A przepały, w tym i kanału czerwonego, to nie problem wyciągnąć z rozsądnego RAWa, byle nie pojechało o kilka EV za dużo. Dlatego ja na histogramie sprawdzam czy jest mniej więcej OK (toleruję +/- 1EV jeśli jestem bardzo leniwy) i tyle - nie ufam mu absolutnie co do precyzji naświetlenia i przepałów kanałów bo wiem, że nie pokazuje RAWa. No ale ja nie uważam się za doświadczonego fotografa :p .
Zwolnily sie 2 miejsca na warsztaty w sobote 10.04. Temat: Plener z uzyciem generatorow mobilnych Hensel Porty 1200 wraz z osprzetem. Kurs sprofilowany pod uzytkownikow pelnoklatkowych canonow.
Aha teraz już rozumiem. To jak kupie sobie pełną klatkę to wpadnę.
Lukasz, kursy sa sprofilowane pod roznych uzytkownikow (canon, nikon, inne marki, crop i pelna klatka, poczatkujacy, zaawansowani), w te sobote 17.04 mamy zajecia w grupie mieszanej - crop, pelna klatka, rozne marki aparatow. Zajecia poswiecone sa pracy z generatorami mobilnymi w plenerze. Warunki na planie zdjeciowym beda sie zmienialy dynamicznie, a wiec inaczej niz w studiu, wiec i wyniki poszczegolnych uczestnikow beda sie roznic. W tym konkretnym wypadku podzial na ten czy inny sprzet nie bedzie mial wiekszego znaczenia. Takze stosowanie aparatow z cropem i dlugimi obiektywami nie bedzie problemem, bo odejscie jest praktycznie nieograniczone. Troche wyzej zostaly opisane profile kursow, oraz zostalo tam wyjasnione dlaczego tak, a nie inaczej. Wystarczylo zebys doczytal watek. Na te zajecia sa jeszcze wolne miejsca. Chetni moga sie zglaszac na adres: warsztaty@hensesl.pl