Mi udalo sie kupic nowa 50 MKII na ebay za 60$. Wiem ze to nie to samo co MK I,ale chyba na dobry poczatek wystarczy.
Szczegolnie polecam wszystkim poczatkujacym...
Wersja do druku
Mi udalo sie kupic nowa 50 MKII na ebay za 60$. Wiem ze to nie to samo co MK I,ale chyba na dobry poczatek wystarczy.
Szczegolnie polecam wszystkim poczatkujacym...
Różnica pomiedzy wersjami Mk I i II to oczywiście bagnet i skala odległości.
Na mojej oko konstrukcja Mk I jest ogólnie solidniejsza.
Co do optyki trudno powiedzieć. Niby to samo ale subiektywnie wydaje mi się że z Mk I plastyka jest jakby lepsza?
Zupełnie przypadkowo ;) mam wersję Mk I w doskonałej kondycji bez żadnych otarć czy innych śladów zużucia z oryginalną osłoną przeciwsłoneczną.
Gdyby ktoś się bardzo uparł to może bym się z nim rozstał - w większości przypadków używam zoomów.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez perlpa
za ile ??
pytanie o cene MKI, troche to OT :-D - ile kosztował nowy?
Na Mirandzie (wymagana rejestracja/logowanie) jest porównanie trzech 50mm: 1.8 II, 1.4, 1.0L
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/321123
Do szczęścia zabrakło 50/macro :)
MZ z sampli (cropy) jasno wynika, że
- 1.8 II jest poprostu cudne za cenę, którą trzeba za nie zapłacić.
TEN OBIEKTYW TRZEBA MIEĆ
- kupowanie 1.4 ma sens jeśli komuś zależy na ciszy (niby USM), troszeczkę na świetle, no i podobno bokeh (z sampli tego nie widać)
- kupowanie 1.0L nie ma sensu zważywszy jego cenę. W USA jego średnia cena oscyluje w okolicy ceny nowego 5D
Za niewiele większe pieniądze statystyczny użytkownik może sobie pozwolić na odrobinę luksusu i kupić wersję 1.8 I z metalowym bagnetem i skalą. Wersja ta jest o wiele lepiej złożona niż wersja 1.8 II.
Przez przypadek kupiłem wersję 1.4 i mam do sprzedania wersję 1.8 I, po czyszczeniu w serwisie. Jeśli ktoś jest chętny mogę - nie muszę - się z nią rozstać.
BTW. O wiele większa jest różnica pomiędzy 85 a 85L niż 50/1.4 a 50L
Hihi, ostatnio dość sporo tych "przypadkowych" zamian 50/1.8 na 50/1.4 ;-)