Dzięki. A czy jest jakaś metoda za pomocą której mogę na podstawie histogramu ustawić parametry M? Czy muszę się "wstrzelać"?
Proszę o wyrozumiałość - jestem początkującym ;-)
Wersja do druku
Dzięki. A czy jest jakaś metoda za pomocą której mogę na podstawie histogramu ustawić parametry M? Czy muszę się "wstrzelać"?
Proszę o wyrozumiałość - jestem początkującym ;-)
Musisz się wstrzelić.Cytat:
Zamieszczone przez tomurbanowicz
Metoda ta oprócz oczywistej niewygody, ma i swoje zalety, gdyż możesz indywidualnie wpływać na obraz; czasami np. masz taką wizję, aby był mocno niedoświetlony, choćby tak jak tutaj. Żaden automat pomiaru światła i ustawiania trybu ekspozycji Ci tego nie zapewni.
P.S. Kto pyta ten nie błądzi.
A czy możesz zdradzić jakich parametrów użyłeś w tym zdjeciu? I jaki obiektyw i ogniskowa?
Już wiem - zajrzałem do EXIF'a :)
diabeł:
robię bardzo różne fotografie. I niekiedy mam na fotce samą twarz na przykład. :)
tomurbanowicz: no przecież napisałem, że używam czegoś na wzór Systemu strefowego.
Na wzór, bo nie używam błon ciętych. A wywoływacz i powiekszalnik mam z grubsza tylko skalibrowany
Monitory,a raczej wyswietlacze LCD przeklamuja.Porownujac to samo zdjecieCytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
ogladane na wyswietlaczu i dobrze wykalibrowanym monitorze do prac poligraficznych widac,ze roznice moga dochodzic do +/- 2 EV.
Histogram moze pokazywac niedoswietlenie,albo przeswietlenie,a i tak moze sie okazac,ze dla danych warunkow tylko taki histogram bedzie wlasnie dobry.Monitorek Ci tego nie powie :)
Praktycznie trzeba sie wstrzeliwac co chwile,gdyz w cyfrowkach trudno o powtarzalnosc.Korzystanie tylko z pomiaru matrycowego daje Ci "mydlo",gdyz srednia nigdy nie bedzie dobra.Pomiar skupiony tez oszukuje i nie jest latwo wziasc pomiar z obiektu o 18% szarosci oraz wystrzelac karte jak caly film w analogu.Oczywiscie mozna ustawic bracketing,ale przy 3kl/sek. i "buforze" czesto zostaje sie z reka w nocniku,podczas gdy akcja na nas nie czeka...:(
Dodac do tego nalezy pokoleniowy juz,kulejacy algorytm swiatlomierza w Canonach...Porownujac swoje odwrotki strzelane matryca eosa 630 z 1989 roku oraz zdjecia z podobnego powierzenia zdjec automatyce
w 10D otrzymalem skutecznosc 95%/20%...
Ja tam,panowie,wracam do starych wyprobowanych sposobow, bo na ciagle wstrzeliwanie sie nie mam czasu.Jak ktos robi drzewa o swicie to moze sie bawic godzinami.
Ja mam tylko 6 sekund na wystrzelenie calego filmu i chcialbym aby ten krotki czas byl dobrze spozytkowany... :)
Czyli jak należy korzystając z histogramu określać expozycje?
Bardzo fajnie, ale pomimo przydługiego monologu nie dałeś nam szansy dowiedzieć się, jakie to są wypróbowane sposoby :-(Cytat:
Zamieszczone przez Scaramanga
Aluzju ja panial,no bystroje panimanije u tjebie oczien plahoje...Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
Sosoby sa wyprobowane odkad wynaleziono fotrografie,zwykla oczywiscie,a nie te "cybernetyczne wyglupy" ;)
Pajacujesz :oops:Cytat:
Zamieszczone przez Scaramanga
Masz 6 sekund na całą rolkę filmu i jednocześnie pewniejszą i szybszą metodę od sugerowanych powyżej :shock: :shock: :shock: