Witam
poszukuje info jakie dobre szersze szkła M42 ( max 35 mm) pasuja pod 5D mKII , moze ktos sie orientuje?
Bylbym wdzieczny za pomoc
pozdrawiam
Wersja do druku
Witam
poszukuje info jakie dobre szersze szkła M42 ( max 35 mm) pasuja pod 5D mKII , moze ktos sie orientuje?
Bylbym wdzieczny za pomoc
pozdrawiam
zerknij tutaj:
https://docs.google.com/spreadsheet/...VE&hl=en#gid=0
Niema problemu jesli soczewka wchodzi za gleboko, wystarczy zastosowac podkladke miedzy obiektyw a adapter. Mam Yashinona 50mm i tez soczewka moglaby zawadzac ale zanim postanowilem sie nim pobawic to poprastu sprawdzilem z wkreconym adapterem ile soczewka wychodzi poza adapter i na tej podstawie wykonalem podkladke ktora problem usowa.
28mm m42 na Allegro.
Poza tym tutaj dodatkowe info o kompatybilności (nie wadzeniu o lustro).
dla przykladu, 50mm ma zasieg ok 10 m do portretu starczy,a jesli chcesz krajobraz to wystarczy ruszyc przeslona na f15
Czyli podkładka ma grubość ok. 0,25 mm?Cytat:
dla przykladu, 50mm ma zasieg ok 10 m
wydaje mi sie , ze oczekujesz rzeczy niemozliwej. Z definicji nie da sie dobrze pogodzic starych szerokokatnych szkiel m42 z matryca c5d2.
To tak jakbys mial ferrari i jezdzil na kolach od malucha z lysymi oponami.
Nawet jesli sie da podpiac , nawet jesli jakims cudem bedziesz obslugiwal przyslone to wynik bedzie daleki jakoscia od tego z taniego kita , a o wygodzie obslugi w ogole nie ma mowy - no moze bedziesz mial tylko jasny obiektyw o marnym rysunku , ktory trzeba bedzie mocno resamplingowac w dol i ostrzyc softwarowo , zeby ukryc nieostrosc.
Nie mam na mysli szerokich szkiel bo one poprostu sie nie nadaja do cyfry ale od powiedzmy 50mm jest juz ok moim zdaniem.
Czyli podkładka ma grubość ok. 0,25 mm? tyle ile wystaje cokolwiek poza przykrecony adapter, czasem bywa tylko grubosc wlosa.
ps na 1Ds ponoc wszystkie M42 nie wadza , czyzby lustro inaczej pracowalo ?