Hmmm, szara karta z Passporta nada się jednak lepiej niż papier foto - ma równomierną odpowiedź spektralną i jest optymalizowana pod kątem aparatów cyfrowych (użyto waloru Munsell #8, który jest znacznie jaśniejszy od tradycyjnej karty szarej 18%)
Wersja do druku
Hmmm, szara karta z Passporta nada się jednak lepiej niż papier foto - ma równomierną odpowiedź spektralną i jest optymalizowana pod kątem aparatów cyfrowych (użyto waloru Munsell #8, który jest znacznie jaśniejszy od tradycyjnej karty szarej 18%)
ColorChecker Passport jest sprzedawany jako zestaw: wzornik plus oprogramowanie.I to powoduje zapewne wzrost ceny . Naprawdę nie wiem czy jest Pan młodszy, zakładałem że nie :lol: .Żeby uciec od dyskusji i emocji zupełnie mi niepotrzebnych pozwoliłem sobie wpisać Pana do listy Ignore. Pozdrawiam
Zamówiłem ColorChecker Passport i mam pytanie.
Czy ta szara karta różni się od szarej Kodaka?
Z kodakiem też nie miałem jeszcze do czynienia. Do tej pory ufałem automatyce i oku przy wywoływaniu RAWow.
A jak to się ma w praktyce? Działa lepiej, gorzej inaczej? Powinienem brać pod uwagę zakup Kodaka?
Pewnie, że lepiej. Daj sobie spokój z Kodakiem.
OK. Dzięki.
Polecam z calego serca szara karte Kodaka ! Ja ze swojej zrobilem bardzo fajne podkladki na kubek z kawa.. Poza tym, fajnie jest mowic ludziom, ile pieniedzy kosztowal ten szary kartonik..
Ale jesli chodzi o balans bieli, to moj kot jest w stanie goprecyzyjniej go ustawic niz karta Kodaka. Jest kiepsko wykonana, powierzchnia nie jest jednolita, i ma straszliwe tendencje do "zafiolecania" obrazu.
Szara karte mozemy tez wykorzystac do tego, by nakleic na nia kartke fotograficznego papieru w celu usztywnienia.
Mi się wydaje, że obecne oprogramowanie Adobe wcale nie nie miało dawać bardzo wiernych kolorów.
Kalibrowałem Olympusa E-420 wzornikiem i utworzony profil daje bardzo bliskie kolory do starego profilu ACR 4.5, obecny profil Adobe daje odczuwalnie inne.
Pewnie twórcy chcieli uzyskać ładne kolory a niekoniecznie wierne.
Aha i profil z kalibracji za pomocą X-rite Password daje nieco inne kolory niż z DNG Profile Editor.